tertio 04/24/2013

Tertio – Hoopvolle stemmen voor een angstige tijd

Tien jaar geleden knoopten op initiatief van Sant’Egidio rabbijn Aharon Malinsky, priester Hendrik Hoet en imam Jamal Maftouhi gesprekken met elkaar aan. De Antwerpse Trialoog was geboren.


Het was een periode waarin zowel lokaal als internationaal de druk toenam op het vreedzaam samenleven tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen en religies. De publieke optredens van de drie gesprekspartners, die intussen ook vrienden werden, hielpen meermaals de gemoederen te bedaren. Trialoog bleek te werken. In 2005 publiceerde collega Jan De Volder de gesprekken. Het boek kreeg veel weerklank en was snel uitverkocht. Tot een heruitgave kwam het echter niet. De drie bleven wel met elkaar in contact en spanden zich verder in om de dialoog gaande te houden.

Intussen veranderde de wereld verder van aangezicht. Lokaal leidt de N-VA met burgemeester Bart De Wever de stad, in de Europese samenleving zet de secularisering door, op wereldniveau braken in 2011 de Arabische omwentelingen uit. De tijd bleek rijp voor een geactualiseerde uitgave van Trialoog. Met de voeten stevig op de grond, diep geworteld in de eigen traditie en met een groot respect en een diepe vriendschap voor elkaar blikken Malinsky, Hoet en Maftouhi terug op hoe Europa en de wereld het voorbije decennium veranderd zijn en kijken ze hoopvol naar de toekomst. Heikele thema’s worden niet uit de weggegaan. Zelfs datgene waarmee ze het bij de andere moeilijk hebben, wordt ongekunsteld uitgesproken. Leerrijk en bemoedigend.

Jan De Volder, Trialoog, Lannoo, Tielt, 176 blz., € 17,99. Bestellen kan via www.tertio.be
Geert De Kerpel