nederlandsdagblad 05/07/2013

Nederlands Dagblad – Uniek vertrouwen tussen rabbijn, priester en imam

ANTWERPEN - Een rabbijn, een priester en een imam in Antwerpen willen laten zien dat je vreedzaam kunt samenleven zonder het met elkaar eens te zijn. Christenen bekijken het interreligieuze gesprek wantrouwend, joden en moslims tonen juist steeds meer interesse.


Na de moord op de jonge islamleraar Mohammed Achrak in Antwerpen in november 2002, was de sfeer in de Vlaamse stad een tijd bijzonder grimmig. Op de moord volgden straatrellen in de wijk Borgerhout. ‘Er moest iets gebeuren, dacht ik toen’, vertelt Jan de Volder, redacteur bij het Vlaamse christelijke weekblad Tertio.

Met een paar vrienden van Sant’Egidio, een internationale, oecumenische christengemeenschap, wilde hij een signaal geven dat de multiculturele spanningen zou verminderen. ‘Ik kende een rabbijn, een imam en een priester, apart van elkaar. Ik bracht ze met elkaar in gesprek. Daaruit is een vriendschap en “trialoog” gegroeid.’

uniek

Rabbijn Aharon Malinsky, priester Hendrik Hoet en imam Jamal Maftouhi komen nu al meer dan tien jaar geregeld bijeen. De Volder interviewde hen en schreef in 2005 het boek Trialoog, waarvan afgelopen vrijdag in Antwerpen een geactualiseerde heruitgave is gepresenteerd. Representatief voor hun religie zijn ze niet direct te noemen.

Ze genieten enige bekendheid en gezag, maar ze zijn niet gekozen omdat ze de belangrijkste leiders zijn, of het meest welsprekend. De Volder: ‘Ze zijn gekozen omdat ze met elkaar in gesprek wilden.’ Dat is helaas uniek, erkent hij. Of het nu door de trialoog komt of niet, het klimaat in Antwerpen is verbeterd, zegt De Volder. ‘De terreurdreiging die in 2005 werd gevoeld, is nu niet meer zo sterk.’

Voor het vervolg, zie (tegen kleine betaling):

http://www.nd.nl/artikelen/2013/mei/07/uniek-vertrouwen-tussen-rabbijn-priester-en-imam

 
Maurice Hoogendoorn