10/01/2013

Gazet van Antwerpen – Antwerpen ontvangt volgend jaar 300 interreligieuze leiders

De stad Antwerpen ontvangt in 2014 meer dan 300 leiders van wereldreligies op een internationale vredesbijeenkomst. Dat meldt de religieuze beweging Sant'Egidio dinsdag in een persbericht. Er wordt onder meer over de uitdagingen van onze tijd gediscuteerd.


"Het is de grootste bijeenkomst in zijn soort op wereldvlak. Op de jaarlijkse bijeenkomst voeren religieuze leiders gedurende drie dagen panelgesprekken over de actualiteit en de toekomst en wat godsdiensten daar over te zeggen hebben", stelt woordvoerder Jan De Volder.

"Zo wordt er bijvoorbeeld gepraat over zaken als religieus gelegitimeerd terrorisme of geweld tegenover vrouwen, maar ook over de actualiteit in onder meer Syrië of ecologie in de toekomst. Daarbij wordt telkens bekeken hoe er vanuit religie een antwoord op kan komen."

Antwerpen werd volgens de organisatie gekozen wegens de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, het uitgesproken multiculturele en multireligieuze karakter van de metropool en de "dynamische aanwezigheid" van een gemeenschap van Sant'Egidio.

Het is de tweede keer dat de ontmoeting in ons land plaatsvindt. De vorige editie is meer dan twintig jaar geleden, in 1992 in Leuven.

De bijeenkomsten van Sant'Egidio liggen in het verlengde van de historische ontmoeting van religieuze leiders die op 27 oktober 1986 in Assisi (foto) plaatsvond op initiatief van paus Johannes Paulus II.
Antwerpen Stad