Gazet van Antwerpen 12/19/2013

Gazet van Antwerpen – Kamiano neemt werking De Steenhouwer over

Er is een oplossing voor de dak- en thuislozen in de omgeving van de Groenplaats. Kamiano zal de werking van het inloophuis De Steenhouwer vanaf 1 februari overnemen in de Lombardenstraat. De Steenhouwer sluit op 31 januari definitief de deuren.


Het inloophuis De Steenhouwer van CAW De Terp moest weg uit het pand aan de Steenhouwersvest in Antwerpen. Het gebouw voldeed niet langer en er waren klachten van de omliggende winkels over het wangedrag van sommige bezoekers.

Enkele handelaars dreigden even met een dagvaarding, maar schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) en de ondernemersorganisatie Unizo Antwerpen Stad, wisten dit te ontmijnen. De schepen beloofde om snel een oplossing te vinden.

CAW De Terp had een gebouw voorgesteld aan de Dambruggestraat in Antwerpen- Noord. Dat zag schepen Homans niet zitten, want het was te ver van de Groenplaats en er waren nog zware renovatiewerken nodig.

"Voor de daklozen was het belangrijk om een inloophuis te hebben in de omgeving van de Groenplaats", zegt Homans. "Ik ben daarom gaan aankloppen bij Kamiano in de Lombardestraat", zegt de schepen. "Het ligt in de buurt van de Groenplaats en de organisatie kan rekenen op veel vrijwilligers. Bovendien heeft Kamiano al ervaring met het werken met daklozen via onder meer het daklozenrestaurant."

 

Professionals

De stad Antwerpen sluit nu een convenant af met Kamiano voor het organiseren van een inloophuis. "De infrastructuur is geschikt voor zo'n opvang", zegt Homans. "De werking laten we niet alleen in handen van vrijwilligers. Kamiano kan drie betaalde medewerkers inzetten. Dat is niet onbelangrijk, want je hebt toch professionele mensen nodig om met daklozen te werken." 

CAW De Terp gaat in deze oplossing stoppen met het organiseren van een inloophuis.

Toch blijft de overeenkomst met de stad Antwerpen behouden blijven. "Alleen krijgt De Terp binnen de huidige overeenkomst een andere taak", zegt Homans. "We willen als stadsbestuur meer inzetten op woonbegeleiding.

De mensen van De Terp en de Steenhouwer zullen ex-daklozen of jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg begeleiden."

Homans is positief over het verloop van de gesprekken tussen Kamiano, CAW De Terp en Unizo. Dat bevestigt ook Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad. "Ik ken de werking bij Kamiano al jaren", zegt Volckeryck. 

"De infrastructuur daar is perfect als inloophuis voor daklozen."

 

Winkels 

Ook in de buurt van de Lombardenstraat zijn veel winkels gevestigd. Toch verwacht Volckeryck geen problemen.

 "Er is een goede relatie tussen Kamiano en de omgeving", zegt Volckeryck. "De daklozen kunnen op het binnenplein hun sigaretten roken en moeten dus niet op straat staan. Bovendien houden de vrijwilligers de straat ook altijd in het oog en treden ze op als een van de gasten voor overlast zou zorgen."

 
Sacha Van Wiele