Het laatste nieuws 12/26/2013

Het Laatste Nieuws – Kamiano houdt kerstfeest voor 400 daklozen en eenzamen

Daklozen, eenzamen en vluchtelingen kijken er maanden op voorhand naar uit: de kerstmaaltijd van Kamiano in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Ook de twintigste editie toonde in overvloed aan hoe belangrijk warmte en solidariteit zijn. OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) diende de hele avond op. "Doe ik veel liever dan zélf te komen eten."


Tweehonderd vrijwilligers van daklozenrestaurant Kamiano werkten zich de naad uit het lijf om circa 400 gasten een onvergetelijke kerst te bezorgen. "Die mensen leren me zovéél over het leven", zo vatte ervaren vrijwilligster Chris Van Hentenrijck de zin van het feest perfect samen. "We leven in een zeer materialistische maatschappij. Als je dan vriendschap kunt geven en je al die blije gezichten ziet: dat zorgt voor een enorme meerwaarde." Liesbeth Homans liet het zich geen twee keer zeggen. Je zag haar de hele avond energiek met borden over en weer lopen, alsof ze nooit iets anders had gedaan. Waarna ze ook nog het rijkelijke dessert binnendroeg. Moeiteloos kieperde ze het imago dat links haar geeft - de kille, afstandelijke Homans - in de prullenmand. "Helpen is voor mij veel waardevoller dan de voeten onder tafel te schuiven. Toegegeven, ik heb mijn horeca-ervaring mee. Al vanaf mijn 15de deed ik een vakantiejob in een hotel-restaurant in Barvaux." Homans hield er een warm gevoel aan over. Ze bleef tot de laatste man opruimen. En bleek ontroerd door de woorden van daklozen. Dan wéét je waarvoor je het doet. Voor een Tsjetjeens gezin van vijf bijvoorbeeld. De vader wacht al negen jaar op papieren in ons land. "Ik ben bouwvakker, maar zonder papieren vind ik geen job. Gelukkig beleven we dankzij de Sint-Egidiusgemeenschap nu een wonderlijke avond."

Samenzijn

Het zijn zeker niet allemaal daklozen of vluchtelingen op het feestmaal. Marcel Van den Bergh, een enthousiaste zeventiger, overwon een zeer ernstige ziekte en geniet vooral van het samenzijn. "Ik kom meer voor de mensen dan voor het eten. Ik had een carrière in de zakenwereld en hou ervan om honderduit te praten. Ik zal nooit klagen, maak nooit ruzie." Hij deelde de tafel onder meer met de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die er elk jaar bij is. "Spontane gastvrijheid is iets wat ontbreekt in onze samenleving. Kamiano vult die leemte op. Hier kunnen mensen zomaar aanschuiven. Het ligt ook in de lijn van wat nieuwe paus Franciscus beoogt." Maar wat stond er nu op het menu? Na een gevogeltepaté volgden een tomatenroomsoep, de obligate kalkoen én een riz condé met een coulis van abrikozen. Alcohol wordt er niet geschonken, op een glaasje bubbels helemaal aan het eind van de avond na. "Geef je de drank in het begin, dan loopt het soms mis", zo verduidelijkt vrijwilligster én arts Kristien Wouters. Iedereen kreeg ook een kerstcadeautje. Philip Heylen (CD&V), die burgemeester Bart De Wever (N-VA) verving, hielp ze mee uitdelen.
Philippe Truyts