02/12/2014

Het Nieuwsblad – Religieuze leiders verzamelen in Antwerpen voor vredesconventie

Antwerpen Meer dan 300 leiders van de grootste wereldgodsdiensten verzamelen begin september in Antwerpen. Onder de noemer 'vrede is de toekomst' voeren ze gesprekken over allerlei actuele onderwerpen.


Bisschoppen, imams, rabbijnen, dominees en monniken. Allen zakken ze begin september af naar onze stad voor een internationale vredesontmoeting van de Sant Egidio gemeenschap. Drie dagen lang vinden er op verschillende locaties in de stad discussies en rondetafelgesprekken plaats. En die gesprekken gaan de heikele thema's niet uit de weg. Zo wordt er onder meer gepraat over de toestand in Afrika en het Midden-Oosten, maar ook over de economische crisis en de terreurdreiging. De gesprekken zijn, mits voorafgaande inschrijving, voor iedereen toegankelijk.

Thuisvoelen

Volgens Antwerps Schepen voor Erediensten Philip Heylen (CD&V) is het logisch dat een dergelijk religieus congres in Antwerpen wordt georganiseerd. 'Onze stad telt vandaag 71 rooms-katholieke, 140 protestantse en 6 orthodoxe kerken. Daarnaast zijn er 32 synagoges, 48 moskeeën, enkele boeddhistische en hindoeïstische tempels en talrijke vrijzinnige locaties en vrijmetselaarsloges. Alle gemeenschappen voelen zich hier dan ook thuis.' Volgens Antwerps bisschop Johan Bonny wordt religie al te vaak meegesleurd in haatgevoelens en oorlog. 'En dat terwijl godsdiensten juist de bewerkers van verzoening horen te zijn. Met deze bijeenkomst willen we de deur naar een vredevolle toekomst alvast een klein beetje openen.' (dbw)

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op www.peaceisthefuture.be

 

 

 
KOEN DE BEUCKELEER