Gazet van Antwerpen 02/12/2014

GvA – Vrede is de toekomst begint in Antwerpen

Meer dan driehonderd leiders van wereldgodsdiensten zullen van zondag 7 tot dinsdag 9 september in Antwerpen te gast zijn. Antwerpen speelt gaststad voor de grootste wereldwijde interreligieuze ontmoeting van haar soort: Peace is the future.

 


Met 179 verschillende nationaliteiten is de havenstad de ideale locatie voor de vredesbijeenkomst. De keuze voor België lag voor de organiserende christelijke lekenbeweging Sant'Egidio voor de hand, aangezien 2014 het jaar is dat 100 jaar Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. De keuze van Antwerpen draait rond de geglobaliseerde stad, die al eeuwen joodse gemeenschappen, islamitische immigranten en christenen doet samenleven.

Sinds 1987 organiseert Sant'Egidio jaarlijks de interreligieuze vredesbijeenkomst Peace is the future.

Eerder was het evenement al bij te wonen in Rome, Sarajevo, München en Barcelona. In 1992 was ook België al aan de beurt.

Vreedzame samenleving

De ontmoeting staat in het teken van de 'Geest van Assisi'. Een verwijzing naar de historische ontmoeting uit 1986 waar leiders van het jodendom, christendom, de islam en grote Aziatische godsdiensten samenkwamen op vraag van paus Johannes Paulus II in het Italiaanse Assisi. De 'Geest van Assisi' wijst op het potentieel van verzoening en vreedzaam samenleven tussen alle wereldgodsdiensten.

Bij de driedaagse in september zal Antwerpen gevuld zijn met kardinalen en bisschoppen, imams en moefti's, rabbijnen, bonzes, dominees en monniken. Zij gaan in gesprek met elkaar en met vertegenwoordigers van de politieke, sociaal-economische en culturele wereld. Onder andere voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy (CD&V) heeft zijn aanwezigheid bevestigd.

De ontmoeting begint met een verwelkoming in de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal. De volgende dagen kunnen panels rond thema's als migratie, globalisering en economische en ethische crisis gevolgd worden door het grote publiek. De conferentie wordt afgesloten met een gebed waarbij de verschillende godsdiensten gelijktijdig maar op verschillende plekken tot God bidden voor vrede.

Bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, is medegastheer van de vredesontmoeting.

"Met deze bijeenkomsten kunnen we bijdragen tot een vredevollere samenleving", zegt Bonny.

Vrede is de toekomst wil ook jongere generaties betrekken. Zo kunnen jongeren tot september meedoen met de muziekwedstrijd Sounds for peace. De winnaar mag op 9 september optreden op de Grote Markt.

 

 
Nathalie Van den Bergh