gva 11/11/2014

Gazet van Antwerpen – Holocaust herdacht met tocht door het centrum

Antwerpen - In het centrum van Antwerpen hebben enkele honderden mensen dinsdagavond een herdenkingstocht en vervolgens -plechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de holocaust, aangezien op Wapenstilstandsdag niet enkel het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt maar ook oorlogsslachtoffers in het algemeen. Het ging om een initiatief van de internationale christelijke lekengemeenschap van Sant’ Egidio. Op de herdenking waren vertegenwoordigers van verschillende religies en Antwerpse geloofsgemeenschappen aanwezig.


Het evenement vormde een soort verlengstuk van het internationale vredescongres “Peace is the Future”, dat van 7 tot 9 september in Antwerpen plaatsvond en de verschillende wereldgodsdiensten dichter bij elkaar wilde brengen. De slotplechtigheid op de Grote Markt lokte toen meer dan 7.000 toeschouwers.

Tijdens de herdenkingstocht dinsdag droegen verschillende deelnemers borden met daarop de namen van de nazi-concentratiekampen. De georganiseerde vervolging en uitroeiing van joden eiste tijdens de Tweede Wereldoorlog om en bij de 6 miljoen dodelijke slachtoffers, naast nog eens een half miljoen zigeuners, heel wat andere volkeren en politieke tegenstanders van het regime.

De tocht eindigde aan het Monument voor de Weggevoerden aan de Belgiëlei, niet ver van het Centraal Station. Daar legden jongeren en ouderen van verschillende origines en geloofsovertuigingen samen bloemen aan de voet van het monument, als symbool van een brug tussen generaties en het behouden van de herinnering aan de gruweldaden.