gva 11/02/2012

Thuislozenrestaurant herdenkt zijn doden

De gemeenschap van Sant'Egidio heeft op Allerheiligen de gasten van het thuislozenrestaurant Kamiano herdacht die het afgelopen jaar overleden zijn. Dat gebeurde tijdens een misviering in de Carolus Borromeuskerk.


Tijdens de viering in een goedgevulde kerk werden de voornamen en namen van vijftien dak- en thuislozen voorgelezen. "Het gaat om de mensen die we kennen en van wie we weten dat ze zijn gestorven", zegt Pascale Bemelmans van Kamiano.

Gemiddeld overlijden elk jaar tussen de vijftien en de twintig gasten van Kamiano. Maar er was donderdag ook aandacht voor de tientallen mensen die in de voorbije zeventien jaar (sinds de oprichting van Kamiano in 1994) het leven hebben gelaten.

Van hen werden de voornamen vermeld. Ook enkele vrijwilligers kregen een vermelding. Vrienden en familieleden kregen de kans om vooraan in de kerk een kaars aan te steken. Voor de overledenen die werden vergeten, was er ook een kaars.

Gratis warme maaltijd

Gasten van Kamiano krijgen tweemaal per week gratis een warme maaltijd. Daarbij worden ze bediend zoals in een restaurant, aldus Bemelmans. Momenteel komen er gemiddeld telkens een driehonderdtal mensen eten. Maar driemaal per week rijdt er ook een zogenaamde Kamiano-mobiel uit. Dat is een bak- fiets waarmee warme soep en broodjes worden verdeeld aan de mensen "die in de holen van de stad wonen".

Daarvoor zijn er gemiddeld een vijftigtal klanten per ronde. Het aantal ligt hoger als het koud is. Daklozen en mensen in moeilijkheden kunnen bij Kamiano ook terecht voor een warme douche en juridische en administratieve hulp. Er is ook een arts aanwezig.

De organisatie heeft tussen de tachtig en honderd vaste vrijwilligers en daarnaast verschillende losse vrijwilligers, zegt Bemelmans.

"Kamiano wil een goede moeder en vader zijn voor zijn klanten. Als ze in de gevangenis zitten of in het ziekenhuis liggen, bezoeken we ze. We zijn een trouwe gezel. Onze klanten zien er vaak bikkelhard uit, maar diep vanbinnen zit bij hen een wens om een ander leven te leiden."

Kamiano verwijst daklozen door naar erkende organisaties, zoals bijvoorbeeld het nachtopvangcentrum De Biekorf. "Als alles vol zit, wenden we ons tot de privésfeer, al is dat niet evident", zegt Bemelmans. "We zoeken samen naar oplossingen. Ons doel is streven naar menselijkheid.

Een menselijk antwoord bieden op de onmenselijke realiteit. Zo heeft iemand zijn vraag om euthanasie ingetrokken omdat hij wist dat wij bij hem bleven."

Kamiano wordt geconfronteerd met veel drank- en andere verslavingen, met gezinnen, met mensen met lichamelijke of medische problemen, met psychisch zieken en met vreemdelingen. "Het gaat om een weerspiegeling van de maatschappij", zegt Bemelmans. Veel mensen sterven volgens haar al tussen hun veertigste en vijftigste als gevolg van het leven dat ze leiden.

De maaltijd die Kamiano traditioneel op kerstavond organiseert, heeft dit jaar ook plaats in de Carolus Borromeuskerk. De daklozen en de vrijwilligers zitten dan samen aan tafel. Iedere gast ontvangt ook een persoonlijk geschenk. Er zal ook een kerstfeest zijn in verschillende wijken van de stad en in de gevangenis van Merksplas.
PETER SIMOENS - © 2012 Concentra