logo_tertio 09/26/2012

Boek: Keerpunt

Keerpunt. De twaalf werken van Sant’Egidio is de titel van het recentelijk verschenen boek van en over Sant’Egidio. Het geeft de getuigenis van mensen voor wie de katholieke lekenbeweging een ommekeer in hun leven heeft betekend, bijvoorbeeld de 95-jarige Clementine Sassen die erdoor uit haar isolement geraakte. Ook laat het verantwoordelijken van de beweging aan het woord zoals Hilde Kieboom die het over de visionaire kracht van het evangelie heeft.


Opmerkelijk is de getuigenis van Mohammed Esslimani in Saoedi-Arabië die door het contact met de beweging zijn opvattingen over het christendom herzag en stelt dat het goed komt met de christenen in het Midden-Oosten. Ook opvallend zijn de foto’s over de interreligieuze dialoog omdat er geen vrouwen op staan. Blijkbaar gaat het om een exclusieve mannenzaak. Sant’Egidio voert de dialoog tussen de godsdiensten hoog in het vaandel, doet aan vredesbemiddeling, strijdt tegen de doodstraf en bekommert het zich om het lot van de armen. Het telt 70.000 leden in 73 landen.

Auteur Koenraad De Wolf en fotograaf Herman Ricour legden voor het boek een heel parcours af en brengen de lezer tot in Malawi, Mozambique en El Salvador. Samen met het verschijnen van het boek opende de fototentoonstelling De wereld van Sant’Egidio die nog tot 22 december loopt in het Kadoc in Leuven.

Koenraad De Wolf en Herman Ricour, Keerpunt. De twaalf werken van Sant’Egidio, Lannoo, Tielt, 192 blz., € 24,99. Bestellen kan via www.tertio.be
Boudewijn Vanpeteghem