Gazet van Antwerpen 12/24/2012

Gazet van Antwerpen – Een plaats in het hart van de kerk

In de Carolus Borromeuskerk dineren vanavond 450 mensen die niet bij familie terechtkunnen, of zelf geen geld hebben voor een kerstdiner. Met dank aan de Sint-Egidiusgemeenschap, die al voor de negentiende keer zo’n feest organiseert in Antwerpen. Dit jaar komt er hoog bezoek: de zingende Davids Family uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

In totaal organiseert de Egidiusgemeenschap elf kerstfeesten in Antwerpen.

Het grootste is het diner in de Carolus Borromeuskerk op het Conscienceplein. Daar komt bovendien The Davids Family uit Kaapstad optreden, die voor televisieoptredens en concerten in het land is.


Al een maand zijn de vrijwilligers van de Sint-Egidiusgemeenschap bezig met de voorbereidingen voor de kerstfeesten. In de Carolus Borro meuskerk, een van de mooiste kerken van Antwerpen, zullen vanavond 450 dak- en thuislozen een mooi kerstfeest krijgen.

 

“Het zijn allemaal mensen die we kennen van daklozenrestaurant Kamiano in de Lombardenstraat”, vertelt Pascale Bemelmans. “We zien die mensen het hele jaar door, twee keer per week. Ze hebben allemaal een uitnodiging op naam gekregen. Het zijn mensen die we al lang kennen, dus het wordt echt een avond metvrienden. Het voelt als één groot familiefeest.”

Een traiteur zorgt voor het eten en 250 vrijwilligers helpen opdienen.

 

Op het menu staan een visterrine met bieslook op een bedje van sla en tomaatjes, een pompoensoepje, kalkoen in champignonroomsaus, gratin dauphinois, boontjes en een gepocheerd peertje, en als dessert chocolademousse met ganache en een krokantje.

Voor iedereen is er ook een geschenk op naam.

 

Maar dit jaar is er nog een verrassing.

The Davids Family, de Zuid- Afrikaanse familie Von Trapp zoals ze wel genoemd worden, komt optreden. Zowel buiten wanneer iedereen aankomt als tussen de gangen door in de kerk. Het gezin was toch in België en Nederland voor concerten en stelde zelf voor om dat te doen.

 

“De ouders zijn al eens bij Kamiano op bezoek geweest”, vertelt Pascale Bemelmans. “Ze waren toen hun tournee aan het regelen en ze waren verbaasd dat er ook in Europa heel wat armoede is. Via via had iemand hen aangeraden om eens bij ons te komen kijken. Ze waren zo enthousiast dat ze graag wilden komen optreden met Kerstmis.

Daar zijn we heel blij mee.”

 

In Zuid-Afrika is het gezin heel beroemd. Ze hebben hun eigen realitysoap en een van de dochters was in 2009 winnaar van Idool. Het gezin is heel gelovig en sociaal geengageerd, dus dat past goed bij het initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap.

 

Niet het enige kerstfeest

 

Het muzikale diner in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen is niet het enige dat de Sint-Egidiusgemeenschap organiseert. In de provincie Antwerpen zijn er elf kerstfeesten, onder andere in het opvangcentrum voor vluchtelingen op Linkeroever, de gevangenissen van Antwerpen en Merksplas en een aantal rusthuizen.

 

In heel België zijn er meer dan duizend vrijwilligers actief om voor ongeveer 2500 daklozen, vluchtelingen, gedetineerden, ouderen, kinderen en arme gezinnen een kerstfeest te organiseren. Dat zijn indrukwekkende aantallen.

 

Zondag organiseerde een groep jongeren van Sint-Egidius al een kerstfeest in rust- en verzorgingstehuis De Gulden Lelie in Antwerpen.

“Dat was een hele fijne middag”, vertelt Gledis Shabani enthousiast.

“We hadden een zaaltje klaargezet, zijn alle mensen gaan ophalen, hebben kerstliederen gezongen, een quiz gehouden, er was taart en er waren cadeautjes.”

 

Valerie Bortels was verrast door de reacties die ze kregen. “Eén dame was zo ontroerd dat ze een gedichtje heeft voorgedragen dat ze zelf had geschreven. Het was prachtig. Niet alle mensen hebben familie om Kerstmis mee te vieren.”

Matthieu, Zakari en Nicolas trekken vandaag mee naar rusthuis Sint-Anna in Berchem voor een kerstfeest. “Iedereen gebruikt zijn talent”, legt Zakari uit.

“Ik speel gitaar, dus ik neem mijn gitaar mee.”

 

Het kerstdiner in de Carolus Borromeuskerk is sowieso het grootste feest van allemaal. Met 450 genodigden en 250 vrijwilligers zal de kerk goed vol zitten. “Voor ons is het belangrijk dat dit geen modieuze, frivole activiteit in een gewijde ruimte is”, zegt Jan De Volder.

“Wij willen met dit initiatief laten zien dat Sant’Egidio voor de armen een plaats heeft in het hart van de kerk. Plaatsmaken voor diegene voor wie geen plaats was in de herberg, verwijst naar de kern van de betekenis van Kerstmis.”

 

 
Maaike Floor