De Standaard 12/26/2012

De Standaard/Het Nieuwsblad – Sint-Egidius viert kerst met kansarmen

ANTWERPEN - Op kerstavond kwamen 450 Antwerpse daklozen en eenzamen bijeen in de Carolus Borromeuskerk. Naast een viergangenmenu en een cadeautje, ontvingen ze er ook heel wat menselijke warmte.


Op kerstavond genieten de meeste gezinnen van een rijkelijke maaltijd en een berg cadeautjes. Omdat niet iedereen zo'n warme thuis heeft, organiseren de vrijwilligers van de Sint-Egidiusgemeenschap ieder jaar een kerstfeest voor minderbedeelden. Samen met zijn gezin helpt Koen Van Cleempoel jaarlijks mee aan het eetfestijn. ‘Dat doen we met veel plezier', zegt hij. ‘Kerstmis draait rond het bijstaan van mensen in nood. Steeds meer mensen hebben genoeg van het commerciële gedoe en willen terug naar die essentie.'

 

Dat blijkt ook uit het aantal vrijwilligers, dat ieder jaar in stijgende lijn gaat.

 

‘Dankzij het toenemende aantal vrijwilligers kunnen we ook vieringen organiseren in gevangenissen, asielcentra, bejaardentehuizen en kansarme buurten', zegt Van Cleempoel. Daarbij is er steeds één vrijwilliger voor twee minderbedeelden.

 

‘Op die manier bieden we de mensen een persoonlijk onthaal aan en voorkomen we dat ze zich een nummer voelen.'

 

De 450 genodigden kregen maandagavond een smakelijk viergangenmenu voorgeschoteld.

 

Na een visterrine volgde er pompoensoep, een kerstkalkoen en chocolademousse. Veel traditioneler kan een kerstmaaltijd niet zijn.

 

Cadeautjes

 

Alle genodigden kregen ook een persoonlijk presentje aangeboden, aangepast aan hun leeftijd en geslacht.

 

‘Het overhandigen van de cadeautjes moet zo persoonlijk mogelijk gebeuren', zegt vrijwilligster An Van Looveren. ‘We staan erop dat al onze pakjesvrijwilligers tijd maken voor een persoonlijk gesprek. Daar hebben de meeste aanwezigen echt behoefte aan.'

 

Vooral voor de kinderen zamelt de Sint-Egidiusgemeenschap doorheen het jaar heel wat materiaal in.

 

‘Alle kinderen krijgen een cadeaupakket op naam', zegt An. ‘Daarin zitten heel wat nuttige en leuke dingen: van speelgoed, over sjaals en oefenboekjes tot usb-sticks. Mijn eigen kinderen zijn er ieder jaar een beetje jaloers op.'

 

Koor

 

Voor de muzikale omlijsting zorgde het bekende Zuid-Afrikaanse koor ‘The Davids Family', dat haar Nederlandse tournee met plezier onderbrak.

 

‘We hebben een goed contact met de koorleider', zegt Koen Van Cleempoel. ‘Hij apprecieert onze inzet voor minderbedeelden en wou graag een steentje bijdragen.'

 

De Antwerpse bisschop Bonny liet zich dit jaar verontschuldigen wegens ziekte, maar cultuurschepen Philip Heylen was wel van de partij. Ook de Antwerpse moslimvereniging liet zich niet onbetuigd en leverde brood voor het kerstmaal.

 

De Sint-Egidiusgemeenschap is intussen een begrip in Antwerpen. De christelijke beweging schotelt de Antwerpse minderbedeelden al voor de 19de keer een kerstmaaltijd voor en in haar restaurant aan de Lombardenvest (Kamiano) krijgen daklozen iedere woensdag en zaterdag gratis een warme maaltijd.

 
Koen De Beuckeleer