Amici

 

Amici – een beweging over alle beperkingen heen

De beweging ‘Amici’ ontstond binnen Sant’Egidio in 2010. ‘Amici’ is Italiaans voor ‘vrienden’. Dat geeft meteen aan waar het om gaat: vrienden zijn om het beste in ieder mens naar boven te halen. Amici is een beweging waar mensen met en zonder mentale handicap samen bruggen van vriendschap bouwen over alle verschillen heen.

Wijkwerking & ateliers

Iedereen kan een belangrijke en positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Dat is een rode draad in alles wat bij Amici gebeurt zoals tijdens het bezoek aan ouderen. Zij brengen levensvreugde bij mensen die eenzaam zijn.

Amici zijn ook vrienden van elkaar. Samen met vrijwilligers maken zij in het wekelijks atelier kunst. Wat er in de wereld gebeurt, laat hen niet onverschillig. Dit blijkt ook uit de onderwerpen van de kunstwerken. De ateliers zijn plaatsen van experimentele kunst. Ieder krijgt er de kans om zich op zijn of haar manier uit te drukken. Voor sommigen is dat met beeld, voor anderen met muziek of met poëzie.

De wijkwerking van de Amici gaat door in verschillende wijken van Antwerpen:

Elke zaterdag van 14.00 u. – 16.30 u. 

Merksem: Sint-Bartholomeusstraat 1A, 2170 Antwerpen

Hoboken: Antwerpsesteenweg 33, 2660 Antwerpen

Onze jaarkalender vind je hier.

Amici – Coffee & Books

Op 31 mei 2017 werd de koffiebar ‘Amici – Coffee & Books’ in de hippe Kammenstraat geopend. 

In het drukke toeristische centrum van Antwerpen wil de bar een rustpunt zijn dat toont dat een inclusieve samenleving mogelijk is en dat met vriendschap bruggen gebouwd worden over verschillen heen. Dat voel je zodra je de deur van deze bar opent. Je wordt welkom geheten in een sfeer van vriendschap. Of nog: Amici serveren er “the finest coffee in the most charming bar”.

De bar wordt met hart en ziel gerund door volwassenen met een mentale beperking. Ze doen dit samen met professionelen en vrijwilligers. Alle taken zijn verdeeld op basis van de talenten. 

De lekkernijen van de menukaart worden gemaakt in samenwerking met de bejaarde vrienden van de Amici. Echt gebak op grootmoeders wijze. In de bar zijn ook de boeken van Sant’Egidio te koop.

Dit initiatief toont aan dat een samenleving zonder grenzen of verdelingen mogelijk is. Daarbij versterkt het een positief zelfbeeld voor wie er komt werken. 

Enkele Amici aan het woord: 

“We krijgen vaak een stempel en dat is niet fijn. Ik ben heel trots dat ik in een koffiebar mag werken.”

“Wanneer we op bezoek gingen bij de ouderen van Simeon en Hanna heb ik elke keer gevraagd of ik daar mag komen werken. Ik vind het heel belangrijk om te mogen werken. Gewoon werk is moeilijk voor mij. Daarom ben ik heel erg fier dat ik hier in de koffiebar mag komen werken.”

De opbrengst van de koffiebar gaat helemaal naar initiatieven voor de armen in de stad.

Welkom op donderdag- en vrijdagnamiddag van 14.00 u. – 18.00 u. Kammenstraat 49, 2000 Antwerpen.

Heb je interesse voor de Amici? Klik dan hier.