29 SYRISCHE VLUCHTELINGEN NAAR BELGIE IN KADER VAN ‘HUMANITAIRE CORRIDOR’

Deze ochtend is op Zaventem een nieuwe groep van 29 Syrische vluchtelingen aangekomen. Ze werden overgevlogen met een lijnvlucht vanuit Turkije en kwamen ons land binnen met een humanitair visum. Het gaat om kwetsbare mensen die geen toekomst meer hadden in Syrië en nu de kans krijgen een nieuw bestaan in ons land op te bouwen. De komende dagen zullen ze asiel aanvragen.

Deze vluchtelingen komen niet in het opvangsysteem van de overheid terecht, maar worden het eerste jaar opgevangen en begeleid door katholieke parochies en gemeenschappen, onder begeleiding van Caritas.

De vluchtelingen werden verwelkomd met bloemen en cadeautjes voor de kinderen. Ze werden ontvangen door o.m. Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio, Mgr. Delville, bisschop van Luik, Geert Lorein, voorzitter van de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België, Dhr. Echallaoui van de Moslimsexecutieve, Jack McDonald van de Anglicaanse Kerk en andere vertegenwoordigers van de erediensten. Hilde Kieboom richtte ook een woord van dank aan de talrijke mensen van de verschillende parochies die de gezinnen kwamen ophalen: “Jullie solidariteit en gastvrijheid tonen hoe menselijkheid en redelijkheid kunnen samengaan en een nieuw leven mogelijk maken voor deze vluchtelingen.”

De aankomsten van de vluchtelingen vinden plaats in het kader van de “Humanitaire Corridors”: veilige en legale vluchtwegen voor kwetsbare vluchtelingen. De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie en de Gemeenschap van Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België, ondertekenden daarover op 22 november 2017 een akkoord: op basis daarvan worden dit jaar 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen uit Syrië en Turkije overgevlogen naar ons land. Sant’Egidio en partners staan in voor de identificatie van de vluchtelingen ter plekke en voor de organisatie van de vlucht, de Belgische overheid zorgt voor de veiligheidsscreening en het afleveren van een humanitair visum, de erediensten in ons land staan in voor opvang, en begeleiding bij asielaanvraag en integratie.

72 Syrische vluchtelingen zijn het afgelopen jaar reeds in ons land aangekomen met de Humanitaire Corridors. Enkele van deze families zijn ondertussen reeds erkend als vluchteling en zijn bereid de pers te woord te staan en hun verhaal te doen.

De teller staat nu op 101 personen. De volgende 49 vluchtelingen worden de komende weken in ons land verwacht.

Pers

29 Syriërs via ‘humanitaire corridor’ naar België (HLN, 24/09)

“Couloirs humanitaires” : 29 réfugiés syriens sont accueillis en Belgique (RTBF info, 23/09)

Nieuwe groep van 29 vluchtelingen aangekomen op Zaventem (De Standaard, 22/09)

Sint-Egidiusgemeenschap vangt nieuwe groep van Syrische vluchtelingen op (VRT, 22/09)

29 Syrische vluchtelingen aangekomen op Zaventem in kader van humanitaire corridor (De Morgen, 22/09)

Nieuwe groep van 29 Syrische vluchtelingen aangekomen op Zaventem (Het Nieuwsblad, 22/09)

29 Syrische vluchtelingen aangekomen op Zaventem in kader van humanitaire corridor (HLN, 22/09)

Un nouveau groupe de 29 Syriens arrivés à Zaventem grâce au “couloir humanitaire” (Le Vif, 22/09)

Un nouveau groupe de 29 Syriens arrivés à Zaventem grâce au “couloir humanitaire” (La Libre, 22/09)

Un nouveau groupe de 29 Syriens arrivés à Zaventem grâce au «couloir humanitaire» (Le Soir, 22/09)

Un nouveau groupe de 29 Syriens arrivés à Zaventem grâce au “couloir humanitaire” (RTL info, 22/09)

 

Foto’s