“30 jaar Geest van Assisi. Vruchten en uitdagingen voor de interreligieuze dialoog.” Avondconferentie met religieuze leiders in Antwerpen

 

 

30 jaar Geest van Assisi

Vruchten en uitdagingen voor de interreligieuze dialoog

Donderdag, 27 oktober 2016

 

Gisteren, donderdag 27 oktober, organiseerde Sant’Egidio samen met verschillende partners een conferentie in Antwerpen met vier opverantwoordelijken van de joodse, christelijke en islamitische gemeenschappen in ons land. Meer dan 200 mensen woonden de avond bij.

Sprekers waren Mohamed Achaibi, vice-voorzitter van de Moslimexecutieve van België; Johan Bonny, bisschop van Antwerpen; Albert Guigui, opperrabbijn van Brussel en Barnabas, diaken van Athenagoras Peckstadt, Metropoliet van België van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Alle sprekers benadrukten in hun toespraak dat vrede voor alle religies het hoogste goed is en dat we daaraan moeten blijven werken door altijd in dialoog te treden, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens.

Opperrabbijn van Brussel Albert Guigui zei: “de ware vrede is eenheid in pluraliteit, zoals het doek van schilder die bestaat uit verschillende kleuren, die samengaan en die van het doek een meesterwerk maken”.

En Mohamed Achaibi van de moslimexecutieve waarschuwde dat we ons niet mogen laten brengen in een neerwaartse spiraal na de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, maar dat we ons moeten blijven inzetten voor dialoog en vrede want vrede is de binding van de samenleving. Hij legde ook uit hoe pijnlijk het is voor moslims om te zien hoe hun godsdienst gekaapt wordt door sommige groepen om misdaden te verantwoorden.

Johan Bonny stelde dat er veel vriendschap en vertrouwen is gegroeid onder de leiders van de godsdiensten, maar opperde ook dat de ‘basis’ – hij refereerde naar de jongeren en kinderen in multiculturele scholen – wellicht al verder staan dan de ‘top’.

De avond werd ingeleid en gemodereerd door Hilde Kieboom, vice-voorzitter van Sant’Egidio en verantwoordelijke voor de Lage Landen.

Alle sprekers waren op 20 september ook aanwezig op de recente vredesontmoeting ‘Thirst for Peace’ in het Italiaanse Assisi, samen met Paus Franciscus en Patriarch Bartholomeus en honderden andere verantwoordelijken van christelijke kerken, de wereldgodsdiensten en het seculier humanisme. Na afloop kregen alle sprekers een kader met foto van hun ontmoeting met de paus.

De avond gisteren vond plaats precies op de dertigste verjaardag van de historische ontmoeting van Assisi, toen voor het eerst leiders van alle wereldgodsdiensten samenkwamen om te bidden voor vrede, op uitnodiging van paus Johannes Paulus II.

De Gemeenschap van Sant’Egidio zette samen met vele lokale kerken en organisaties de ‘Geest van Assisi’ sinds 1986 voort. Deze pelgrimstocht van vredezoekers hield ook halt in Antwerpen, in september 2014, onder de titel ‘Peace is the Future’.

De volgende interreligieuze vredesontmoeting in de Geest van Assisi vindt plaats in de Duitse steden Osnabrück en Münster van 10 tot 12 september 2017.  

 

Flyers:

30 jaar Geest van Assisi

Media:

“Religieuze gemeenschap komen samen op 30ste verjaardag van historische ontmoeting van Assisi” (Gazet van Antwerpen, 28/10)

“Er is geen andere weg dan de interreligieuze dialoog” (Kerknet, 28/10)

Dertig jaar ‘Geest van Assisi’ (DeWereldMorgen, 27/10)

Film:

30 jaar Geest van Assisi 

Foto’s

 

  • Interreligieuze conferentie:

  • Assisi 1986

  • Assisi 2016

  • Antwerpen 2014