Cities for Life – Steden tegen de doodstraf

Op vrijdag, 30 november vindt op initiatief van Sant’Egidio een wereldwijde actiedag plaats voor de afschaffing van de doodstraf.

Bekijk hier het spotje over tien jaar actie voeren.

“Cities for Life – Steden tegen de doodstraf” wordt georganiseerd in samenwerking met honderden plaatselijke besturen in alle continenten en in samenwerking met andere anti-doodstraforganisaties.

Deelnemende  steden zullen op die dag een monument of gebouw op een bijzondere manier verlichten, als teken van hun steun aan de campagne die de doodstraf wereldwijd wil afschaffen (of een ander initiatief nemen).

Voor meer informatie over de wereldwijde campagne: http://nodeathpenalty.santegidio.org

In België verlenen alvast volgende steden hun medewerking:

- Antwerpen verlicht het Stadhuis. Om 18u30 vindt de symbolische ‘druk op de knop’ plaats op de Grote Markt, in aanwezigheid van Schepen van Cultuur Philip Heylen en de Amerikaanse anti-doodstrafactivist Bill Pelke, stichter en voorzitter van  “Journey of Hope”.

- Arlon verlicht het Stadhuis

- Brugge vermeldt de slogan op de infopanelen

- Charleroi verlicht het Belfort van het Stadhuis

- Dinant verlicht de brug Charles de Gaulle

- Denderleeuw verlicht Het Kasteeltje

- Eeklo verlicht het Cultureel Centrum de Herbakker

- Gent verlicht het Gravensteen

- Hasselt verlicht de kathedraal

- Herentals verlicht de Lakenhal (NEW!)

- Ieper verlicht de ingangspoorten van de omwalling

- Leuven verlicht het Monument op het Martelarenplein

- Liège verlicht ‘Le Perron’

- Louvain-la-Neuve/Ottignies verlicht het Stadhuis

Mechelen verlicht het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk

- Mons verlicht le Beffroi

- Moeskroen verlicht het Stadhuis

- Nivelles verlicht de Collegiale Sainte-Gertrude

- Oostende verlicht het Monument Paster Pype

- Verviers verlicht de ‘Perron des Libertés’ (NEW)

- Zottegem verlicht het Kasteel van Egmont

 

- In Nederland zijn ook Arnhem en Apeldoorn Cities for Life. In Apeldoorn wordt de Mariakerk, Stationsstraat 13, in een bijzonder licht gehuld en luiden alle kerken van de stad de klokken om 20u. Op dat tijdstip wordt in de Mariakerk ook een solidariteitsactie met terdoodveroordeelden gehouden.

 

 

In de Lage Landen is voor de gelegenheid ook Bill Pelke, stichter en voorzitter van “The Journey of Hope. From violence to healing” te gast. Bill’s grootmoeder werd in 1985 vermoord door de toen 15-jarige Paula Cooper. Pelke was aanvankelijk vol van wraakgevoelens en voorstander van de doodstraf, maar koos uiteindelijk voor de moeilijke weg van verzoening en heling.Paula Cooper’s aanvankelijke veroordeling tot de doodstraf werd omgezet tot een gevangenisstraf. In 2013 kan ze vrijkomen.

Pelke brengt zijn getuigenis

- op dinsdag, 27 november om 19 u in Leuven (auditorium Zeger Vanhee, Tiensestraat 41, i.s.m. de Faculteit Rechtsgeleerdheid)

- op woensdag, 28 november om 20 u in Antwerpen (KDG Campus Groenplaats, Nationalestraat 5, i.s.m. KDG, UA, UCSIA, Thomas More)

- op donderdag, 29 november om 20u in Luik (Helmo Sainte-Croix, Hors-Château 61)

- op vrijdag, 30 november wordt hij ontvangen om 18 u in het Stadhuis van Antwerpen door Schepen van Cultuur Philip Heylen. Om 18u30 volgt de symbolische druk op de knop op de Grote Markt van Antwerpen, waarmee het Stadhuis groen verlicht wordt. Nadien, om 20 uur, sluit hij de avond af als gast van het Jongerengebed van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Sint-Carolus Borromeuskerk.

 
Foto’s