Jongeren voor Vrede zijn medicijn tegen eenzaamheid van ouderen

Op woensdagavond 11 oktober pakte Pano uit met een aangrijpende undercoverreportage over de commercialisering van de zorg en hoe het personeelstekort in Vlaamse woonzorgcentra een belangrijke factor is van eenzaamheid bij ouderen. Uit de reportage bleek dat het personeel nauwelijks of geen tijd heeft voor een gesprek met de bewoners. De documentaire zorgde voor heel wat kritiek, en zoals altijd klonk de vraag: “wat kan de politiek doen?”

De Jongeren van Vrede hebben alvast niet gewacht op ‘de politiek’. Zij besloten zelf de handen uit de mouwen te steken en het verschil te helpen maken. 

Wekelijks bezoeken ze in verschillende woonzorgcentra ouderen die alleen zijn en voor wie het personeel suggereert dat zij een bezoek en een babbel op prijs zouden stellen. Maandelijks organiseren ze ook feesten. Ze geloven erin dat een uurtje tijd, dat ze zelf gemakkelijk zouden ‘verchillen’, voor de ouderen een wereld van verschil maakt. Door hun bezoek en feesten en door bewoners met elkaar in contact te brengen verlichten de Jongeren voor Vrede de eenzaamheid en bouwen bruggen van vriendschap. 

Door de jonge menselijke nabijheid krijgen ouderen weer zin in het leven. Zo gebeurt het dat een oudere bij een eerste ontmoeting nog zijn nachtkledij draagt, maar na verloop van tijd meer aandacht besteedt aan zijn uiterlijk om zijn jonge gasten goed te verwelkomen. Gratis vriendschap is het meest doeltreffende antibioticum voor de ziekte van de eenzaamheid.  

In vele steden van Europa en de wereld staan de vrijwilligers van Sant’Egidio ouderen bij . Ze schenken hun tijd en vriendschap, en als het nodig is staan ze voor hen op de barricade. Aan ouderen wordt immers op allerlei manieren, subtiel en minder subtiel, duidelijk gemaakt dat ze niet meer meetellen. Dat is een gruwelijke boodschap. In haar boek “De ouderdom” schreef de Franse filosofe Simone de Beauvoir dat je de beschaving van een samenleving kunt afmeten aan de manier waarop ze omgaat met haar ouderen. Meer dan ooit, in deze tijden van vergrijzing, is dat een overweging om ter harte te nemen. 

Want wat als morgen het stof van deze pano-reportage weer is gaan liggen? De Jongeren van Vrede willen alvast niet overgaan tot de orde van de dag, maar verwennen de ouderen met een extra bezoekje.

Foto’s

Filmpje

Jongeren verrassen eenzame bejaarde