Sant’Egidio sluit zich aan bij de dag van vasten en gebed voor Congo en Zuid-Soedan

Avondgebed op vrijdag 23 februari 2018 om 20u in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen

Paus Franciscus heeft opgeroepen op vrijdag 23 februari 2018 een Dag van Vasten en Gebed te houden, in het bijzonder voor Vrede in de Democratische Republiek Congo en in Zuid-Sudan. 
De Gemeenschap van Sant’Egidio sluit zich hierbij aan en zal ’s avonds een gebedswake voor de vrede houden in tal van steden van de wereld.

In Antwerpen gebeurt dat in de Sint-Carolus Borromeuskerk om 20 u ’s avonds.

De twee Afrikaanse landen waarvoor de paus aandacht vraagt, worden gedomineerd door geweld, armoede en politieke en etnische verdeeldheid. Deze landen moeten opnieuw in het centrum van de aandacht komen van de internationale gemeenschap en van iedereen die gelooft in de dringende noodzaak van vrede.

De situatie van de Zuid-Sudanese vluchtelingen is ernstig. Miljoenen mensen moesten hun huis verlaten als gevolg van de burgeroorlog. Zij leven in vluchtelingenkampen in Uganda, Ethiopië en Kenia. In Nyumanzi, in het noorden van Uganda, heeft de Gemeenschap van Sant’Egidio in 2014 een ‘School van Vrede’ geopend, waar sindsdien onderwijs wordt geboden aan duizenden kinderen en een honderdtal vrouwen. Ook biedt de school werkgelegenheid aan  Zuid-Sudanese vluchtelingen die vóór de oorlog leraar waren. Naast het basisonderwijs is vredeseducatie een fundamenteel aspect van de School van Vrede.

De Democratische Republiek Congo, een land dat rijk is aan grondstoffen, wordt geteisterd door conflicten en onrecht. Dit treft vooral de zwakste bevolkingsgroepen, zoals kinderen en ouderen. Het democratisch proces loopt er gevaar. Sant’Egidio is zowel in de hoofdstad als in steden in het binnenland aanwezig. Sinds vele jaren zijn er Scholen van Vrede voor kansarme kinderen in de buitenwijken, met speciale aandacht voor de moeilijke levensomstandigheden van straatkinderen. Voor hen lopen er projecten van sociale re-integratie. Voor aids-zieken in Congo runt Sant’Egidio het DREAM-programma voor preventie en behandeling. Dat programma heeft in elf Afrikaanse landen de geboorte van meer dan honderdduizend gezonde kinderen van seropositieve moeders mogelijk gemaakt. Het Dream-centrum in Kinshasa wordt vanuit België ondersteund door de vzw Viva Africa in partnerschap met Memisa.