‘Vrede is de Toekomst – Culturen en Religies in Dialoog’ gepresenteerd in Stadhuis Antwerpen

Op dinsdag 11 februari werd in het Stadhuis van Antwerpen de komende vredesontmoeting “Vrede is de Toekomst. Religies en Culturen in Dialoog’ voorgesteld. Die vindt van 7 tot 9 september 2014 in Antwerpen plaats. De ‘trouwzaal’ op het Schoon Verdiep was voor de gelegenheid helemaal volgelopen. Naast mensen van de pers waren er vertegenwoordigers uit de politieke, sociaal-economische, diplomatieke en religieuze wereld aanwezig.

Antwerps schepen van cultuur en erediensten Philip Heylen legde in zijn toespraak het accent op het multireligieuze karakter van Antwerpen, wat de stad uitstekend geschikt maakt als gaststad van dit internationale evenement.

Bisschop Johan Bonny benadrukte hoe de katholieke kerk nadrukkelijk kiest voor oecumenische en interreligieuze dialoog als weg naar vrede en verzoening. Vanuit de joodse en islamitische gemeenschap voerden AharonMalinsky en Hicham El Mzaihr het woord.

Alberto Quattrucci van de gemeenschap van Sant’Egidio van Rome schetste hoe Sant’Egidio de ‘geest van Assisi’ – verwijzend naar de historische ontmoeting van 27 oktober 1986 in de stad van de heilige Franciscus – had opgepikt en er een jaarlijks weerkerende bedevaart van had gemaakt, die steden als Jeruzalem, Boekarest, Rome en Barcelona had aangedaan. Hij wees ook op de concrete resultaten van deze dialoog: zo was hij persoonlijk betrokken bij de vredesgesprekken over Mindanao in de Filipijnen, waar een vredesakkoord in de steigers staat.

Tot slot lichtte Jan De Volder, coördinator van de ontmoeting in Antwerpen, uit hoe het programma concreet zal verlopen, wie er zoal mag worden verwacht. Hij kondigde aan dat concretere details vanaf de zomer zullen verschijnen op de website www.peaceisthefuture.be

Op diezelfde website is nu ook al het presentatiefilmpje te zien en is het al mogelijk je aan te melden via inschrijving@peaceisthefuture.be

Foto’s

Media

GvA – Antwerpen drie dagen religieuze wereldhoofdstad
HLN – 400 religieuze leiders uit hele wereld verzamelen in Antwerpen
Het Nieuwsblad – Religieuze leiders verzamelen in Antwerpen voor vredesconventie
GvA – Vrede is de toekomst begint in Antwerpen

Video's

ATV - ‘Vrede is de toekomst’ begint in Antwerpen
Sant'Egidio - ‘Vrede is de Toekomst – Culturen en Religies in Dialoog’ gepresenteerd in Stadhuis Antwerpen

Teksten

Alberto Quattrucci - Alberto Quattrucci – The Spirit of Assisi