Kamiano

 

Zaterdag, 7 juni 2014 vierde Kamiano zijn twintigjarig bestaan. 

 

Het restaurant voor thuislozen opende de deuren op 4 juni 1994, toen één avond per week. In de aanloop naar de zaligverklaring van pater Damiaan, kreeg het de naam ‘Kamiano’, zoals de heilige Belgische missionaris door de melaatsen op Molokai werd genoemd.

 

In de afgelopen twintig jaar is de werking van Kamiano sterk uitgebreid. Tegenwoordig is Kamiano ook iedere ochtend open voor acute opvang en begeleiding, ontbijt en lunch, administratieve hulp, medische eerstelijnszorg, douchemogelijkheid, enz. Op woensdag en op zaterdagavond kan wie op straat leeft er terecht voor een gratis warme maaltijd. De andere avonden van de week trekken vrijwilligers zelf de straat op met de ‘Kamiano-mobiel’. 

In de loop der jaren kwamen duizenden mensen in nood bij Kamiano over de vloer. Wekelijks verstrekt Kamiano een duizendtal maaltijden. De afgelopen jaren ontstonden er ook Kamiano-restaurants in Brussel en in Luik.

Voor het geheel tekenen een kleine ploeg professionelen, aangevuld met een schare enthousiaste vrijwilligers. Onder hen mensen die dit met grote trouw en kunde al vele jaren doen, maar ook tal van occasionele vrijwilligers.

In Kamiano is de arme in de eerste plaats een mens. Een mens is immers veel meer dan de som van zijn problemen. Elke bezoeker van ons centrum is bij naam gekend. Het respect dat ze vaak missen in de maatschappij door hun ziekte of handicap, werkloosheid, verslaving, dakloosheid, gevangenisverleden of vereenzaming herontdekken ze in Kamiano.

Het beeld bij uitstek van de vriendschap in Kamiano is dat van kerstavond. Dan zitten de thuislozen en de vrijwilligers samen aan de feestdis. Iedere gast ontvangt ook een persoonlijk geschenk. Die dag is er voor ieder plaats in de herberg. Dit kerstfeest, dat in Antwerpen in de Sint-Carolus Borromeuskerk plaatsvindt, verwarmt ieder jaar vele harten. Een ander sterk moment is ieder jaar de herdenking van de overledenen van Kamiano, in dezelfde kerk, op 1 november.

Voor zijn onthaalwerking kan Kamiano sinds kort rekenen op stedelijke subsidies, voor de maaltijden blijft de steun van een grote kring sympathisanten en giftgevers onontbeerlijk.

Peter- en meterschappen fiscale aftrekbaarheid

Kamiano leeft in belangrijke mate van giften. De kring van grote en kleine sponsors en sympathisanten vormt de levensader van Kamiano. Het jaarlijks budget bedraagt ca € 250.000. Wie wil kan voor een jaar “meter” of “peter” worden en zo één of meer maaltijden per week sponsoren. Eén maaltijd kost ons €6, alle kosten inbegrepen. 

 

Vereniging voor Solidariteit vzw

KBC
IBAN: BE95 4098 5637 5658
BIC: KREDBEBB

BNP Paribas Fortis
IBAN: BE14 2200 0370 0483
BIC: GEBABEBB

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar. U krijgt automatisch in het voorjaar een attest voor uw belastingsaangifte.

 

Volg deze link voor meer initiatieven voor dak- en thuislozen.

 

Met steun van het OCMW Antwerpen
Ocmw Antwerpen