Taalschool Yaguine & Fode

 

Al een jaar of tien wordt er wekelijks Nederlandse taalles in de lokalen van Sant’Egidio in Antwerpen gegeven. Het gaat om conversatielessen die bedoeld zijn als aanvulling op het reguliere NT2 aanbod voor anderstalige nieuwkomers. De officiële naam is taalschool ‘Yaguine en Fodé’. Deze naam verwijst naar de twee jongeren uit Guinée-Conakry die zich in 1999 verscholen in het landingsgestel van een Sabena-airbus, op zoek naar een betere toekomst. Door de ijzige kou op grote hoogte vonden ze de dood. Ze lieten echter een brief aan de verantwoordelijken van Europa na, een soort testament. “U ziet dat wij ons leven riskeren. Dat komt omdat wij te veel lijden in Afrika en wij u nodig hebben om te vechten tegen de armoede en de oorlog. Ondertussen willen wij studeren en we vragen u ons te helpen, opdat wij in Afrika kunnen zijn zoals jullie”, schreven ze. De taalschool Yaguine en Fodé wil deze jonge Afrikanen niet vergeten, samen met de zovelen die op zoek zijn naar een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen.

De leerlingen komen van over heel de wereld, uit meer dan 60 verschillende landen. Verreweg de meesten komen echter uit Azië en dan vooral uit de vroegere Sovjet-Unie. Ook veel Afrikanen weten de weg naar de taalschool te vinden. De top drie van landen van herkomst bestaat op dit moment uit, in volgorde: Rusland, Congo en Oekraïne. Gezien de verschillen in herkomst (land, cultuur, godsdienst) betekent dat ook dat de klassen heel gemengd zijn, waardoor er vaak onverwachte vriendschappen ontstaan.

Aan het eind van het jaar, in juni, worden de attesten van deelname uitgereikt. Het is een feestelijke gelegenheid, met een hapje en een drankje, en de leerlingen worden aangemoedigd vrienden en familie mee te nemen. Ook is er altijd wel een leerling (of twee) die namens heel de groep de leraren bedankt en zo een proeve van bekwaamheid toont. De afgelopen jaren zijn er al bijna 600 attesten uitgereikt.