DUIZEND EUROPESE JONGEREN OP VREDESTOCHT NAAR AUSCHWITZ

18 juli 2019

 

Van 19 tot 21 juli, internationale jongerenontmoeting voor de Vrede in Krakau. Zaterdag 20 juli pelgrimstocht naar Auschwitz-Birkenau.

Duizend jongeren uit zestien Europese landen, waarvan een honderdtal uit ons land, nemen deel aan de ontmoeting “A Global Friendship to live Together in Peace” in Polen.

Antisemitische en racistische vooroordelen dringen hoe langer hoe meer door in onze tijd. Er is nood aan een tegenverhaal. De Jongeren voor Vrede van Sant’Egidio zetten zich daarvoor in. Niet alleen in woorden, vooral in daden. Ze zetten zich in voor kinderen in moeilijkheden, daklozen, eenzame ouderen, vluchtelingen, nieuwkomers allerhande.

In Polen komen ze samen voor een internationale bijeenkomst. Omdat Europa ook van onderaf aan wordt opgebouwd. Ze sturen een boodschap van eenheid en vrede de wereld in.

Jongeren, studenten van universiteiten en hogescholen, herdenken de horror van de Tweede Wereldoorlog, de Shoah en de Porrajmos (de uitroeiing van Roma en Sinti). Het verenigde Europa is gebouwd op de asse van Auschwitz. De herinnering aan die ongeëvenaarde tragedie blijft beslissend voor de opbouw van een democratisch, vredevol en inclusief Europa.

Op het programma onder meer een getuigenis van Lidia Maksymowicz, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en slachtoffer van medische experimenten door de nazi’s. Op zaterdag 20 juli houden de jongeren een stille mars in het vernietigingskamp Birkenau.

Meer info: Gledis Shabani, 0487/15.00.38