Vredesbetoging “Europe for Peace”

Datum: 26 februari 2023 om 13:00u

Sant’Egidio organiseert mee de Vredesbetoging die op zondag 26 februari 2023 door Brussel trekt, onder de titel “Europe for Peace”. Dat weekend, een jaar na het begin van de oorlog, worden gelijkaardige optochten in andere Europese grootsteden georganiseerd. Het is dezelfde slogan waaronder op 5 november vorig jaar vele tienduizenden in Rome samen optrokken.

Deze betoging roept op tot een staakt-het-vuren en tot een onderhandelde oplossing voor het conflict in Oekraïne.

Sant’Egidio veroordeelt de Russische invasie van een jaar geleden en erkent het recht op verzet van Oekraïne.

Sant’Egidio vangt ook veel vluchtelingen op en zendt hulpgoederen en andere humanitaire steun naar Oekraïne, die door onze gemeenschappen ter plekke worden verdeeld aan de meest noodlijdenden. Het Oekraïense volk lijdt momenteel enorm onder de oorlog en heeft ook alle belang bij een einde aan de vijandelijkheden.

Wij vrezen de oorlogslogica die Europa in de greep heeft en die ook ons land almaar dieper in het conflict sleept. Als dit conflict niet wordt gestopt kan het uitgroeien tot een heuse wereldoorlog met mogelijk apocalyptische gevolgen.

Gevolg gevend aan de herhaalde oproepen van paus Franciscus, roepen ook wij de strijdende partijen op de wapens neer te leggen en naar een onderhandelde oplossing te streven.

Met deze betoging betuigen wij onze afschuw voor de oorlog en willen wij de vredeswil van mensen, gezinnen en volkeren ondersteunen.

Wij roepen onze sympathisanten op om op zondag, 26 februari mee te wandelen voor vrede.