DREAM tegen aids en Covid-19 in Afrika

Gezondheid is een fundamenteel recht van iedereen. De toegang tot gezondheidsdiensten, te beginnen met het vaccin tegen Covid-19, moet voor iedereen overal gewaarborgd zijn, zelfs in noodsituaties. En dat vooral in deze fase van de pandemie waarmee de hele wereld wordt geconfronteerd. Met deze overtuiging in gedachten viert de Gemeenschap van Sant’Egidio op 7 april Wereldgezondheidsdag onder de titel “Bouwen aan een rechtvaardigere en gezondere wereld”: een gelegenheid om haar inzet voor de zieken in Afrika met het DREAM-programma te herbevestigen en om de nieuwe website www.dream-health.org, die is toegespitst op Afrika, te lanceren.

DREAM, dat in 2002 werd gelanceerd om de verspreiding van aids tegen te gaan, is in de loop van de jaren een zorgmodel geworden dat nu actief is in 10 Afrikaanse landen, met 50 klinieken en 28 laboratoria voor moleculaire biologie. 500.000 mensen konden hier reeds terecht voor diagnostische tests en voor gratis gezondheidszorg. Dankzij deze centra werden 120.000 gezonde kinderen geboren van wie de moeder hiv-positief is.

DREAM ondersteunt de lokale gezondheidsvoorzieningen van de afzonderlijke landen door ter plaatse personeel op te leiden zodat het de geavanceerde apparatuur in de gezondheidscentra op de juiste manier kan gebruiken. Bovendien werd alles in gereedheid gebracht om de coronapandemie aan te pakken. Dankzij de ervaring die is opgedaan bij de bestrijding van hiv, tuberculose en ebola is het DREAM-programma een referentiepunt geworden in de strijd tegen het coronavirus, door zijn laboratoria en klinieken beschikbaar te stellen voor de screening en vaccinatie van patiënten. Van doorslaggevend belang is ook de opleiding van gezondheidswerkers en het werk van gezondheidsopvoeding en sensibilisering van de bevolking. Dat alles is nodig om komaf te maken met vooroordelen en fake news, die de preventie en de behandeling bemoeilijken, zelfs in de strijd tegen endemische ziekten.

Wereldgezondheidsdag 2021

Wereldgezondheidsdag wordt elk jaar op 7 april gevierd. Sinds deze dag in 1950 officieel gelanceerd werd, is hij bedoeld om mensen bewust te maken van het thema gezondheid. Elk jaar staat de viering in het teken van een ander belangrijk aandachtspunt van de Wereldgezondheidsorganisatie; dit jaar is het thema “bouwen aan een rechtvaardigere en gezondere wereld”. Meer info op https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021

Galerie

Agenda

8 juni 2024

Samen met de dertigste verjaardag van Kamiano – de dak- en thuislozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen – viert AtelierKamiano zijn vijfde verjaardag op 8 juni. Dat gebeurt met een tentoonstelling en presentatie van ons ‘BOEK’, dat ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling ‘DE (T)HUISKAMER’ kan u de werken bewonderen die […]

26 augustus 2024

De jaarlijkse Youth for Peace bijeenkomst wordt dit jaar van 27 tot 29 augustus 2024 in Berlijn gehouden. Meer informatie volgt.