Actiedag Cities for Life

28 november 2019

Op zaterdag 30 november 2019 vindt de internationale actiedag ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ plaats. Op initiatief van Sant’Egidio wordt hierbij de dag herdacht waarop een moderne staat voor het eerst de doodstraf bande: het groothertogdom Toscane deed dit al in 1786.

Wereldwijd nemen meer dan 2.000 steden deel aan deze actie. Door een monument uit te lichten, of een andere actie, belichten ze hun hoop dat de doodstraf spoedig wereldwijd wordt afgeschaft. Centrum van de actie is het Colosseum in Rome, dat al sinds het jaar 2000 op 30 november in een bijzondere kleur wordt gezet.

Dit jaar zullen ook bij ons verschillende steden en gemeenten zich aansluiten bij ‘Cities for Life’. In België hebben Antwerpen, Brugge, Herentals, Ieper, Mechelen, Moeskroen en Seraing alvast hun medewerking toegezegd. Het Stadhuis van Antwerpen wordt speciaal uitgelicht op zaterdagavond van 17u tot middernacht.

In het teken van deze actie vindt morgen vrijdag 29 november de internationale ontmoeting plaats van Ministers van Justitie in het Italiaanse parlement, onder de titel “Naar een wereld zonder doodstraf “. De deelnemende ministers en vertegenwoordigers zijn afkomstig uit landen die de doodstraf hebben afgeschaft, maar ook uit landen die deze nog steeds toepassen.