Ambassade België in Nigeria steunt Sant’Egidio in humanitaire hulp aan vluchtelingen

De gemeenschap van Sant’Egidio in Nigeria heeft dankzij de steun van de Belgische ambassade noodhulp en medische hulp verleend aan meer dan 200 gezinnen in het vluchtelingenkamp Kuchingoro in Abuja (Nigeria). Deze verdeling volgt op een lange reeks humanitaire hulp aan de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Sinds april 2020 ontvangen meer dan 500 andere gezinnen essentiële subsidies om te overleven: rijst, bonen, garri, noedels, palm- en aardnotenolie, maskers en meer.

Kuchingoro vluchtelingenkamp in Abuja

De verdeling gebeurde in het Kuchingoro Internally Displaced Camp in Abuja. Het vluchtelingenkamp is gelegen langs Games Village in het hart van Abuja. Met de dag wordt het kamp groter.

Mensen die in het kamp wonen komen voornamelijk uit het noordoostelijke deel van Nigeria, dat zwaar te lijden heeft onder terroristische aanslagen van Boko Haram – nu ook bekend als ISWAP (Islamic State West African Province). Sinds juli 2015 heeft FEMA (F.C.T Emergency Management Agency) melding gemaakt van 20.659 binnenlands ontheemden (Internally Displace People), afkomstig uit de staten Borno, Yobe en Adamawa. Ze zitten nu ongeveer zeven jaar in het Kuchingoro-kamp en kunnen vanwege de terroristische actie van de Boko Haram niet meer naar huis terugkeren. Er zijn ook opzettelijke Internally Displaced persons die door extreme armoede en barre levensomstandigheden hun toevlucht nemen in het kamp.

In het kamp verblijven meer dan 2.000 mensen, zowel moslims als christenen. Ze zijn vooral afhankelijk van de steun van de federale regering via de FCT (Federal Capital Territory) administratie en donaties van individuen en Ngo’s.

Al drie jaar ondersteunt Sant’Egidio de bewoners van het kamp. Twee jaar op rij wordt er ook Kerstmis gevierd in het vluchtelingenkamp.

De belangrijkste uitdagingen van een vluchteling die in Kuchingoro woont zijn:

  • Slechte sanitaire voorzieningen – gebrek aan goede toiletten en badkamers
  • Geen medische zorg – vrouwen moeten in barakken bevallen
  • Constante toename van het aantal inwoners
  • Gebrek aan onderwijs, vooral voor kinderen

Galerie

Agenda

8 juni 2024

Samen met de dertigste verjaardag van Kamiano – de dak- en thuislozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen – viert AtelierKamiano zijn vijfde verjaardag op 8 juni. Dat gebeurt met een tentoonstelling en presentatie van ons ‘BOEK’, dat ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling ‘DE (T)HUISKAMER’ kan u de werken bewonderen die […]

26 augustus 2024

De jaarlijkse Youth for Peace bijeenkomst wordt dit jaar van 27 tot 29 augustus 2024 in Berlijn gehouden. Meer informatie volgt.