Bezoek Marco Impagliazzo

Afgelopen weekend was Marco Impagliazzo, die zonet begon aan een nieuw mandaat van vijf jaar als President van Sant’Egidio, op bezoek in België.

Op vrijdag had hij een ontmoeting met honderd Jongeren van Vrede in Antwerpen. Met hen kijkt hij uit naar de grote ontmoeting van Youth for Peace in Amsterdam van 28 tot 30 augustus. Hij zei hun: “Ga verder met wat jullie nu doen, jullie hebben al getoond dat de realiteit kan veranderen. Laten we de verhalen ontdekken van wie leeft in armoede en hun ambassadeurs zijn”

Op zaterdag bezocht Marco verschillende realiteiten van Sant’Egidio die de afgelopen jaren gestalte kregen in de Antwerpse periferie, met name in Borgerhout, Merksem, Hoboken en Linkeroever. Hij ontmoette de kinderen van de School van Vrede, de leden van ‘Leve de Ouderen’, de jongeren van de Friends, de amici, en zoveel meer.  Op Linkeroever bezocht hij ook ‘Laudato Si’’ en sprak er met vele medewerkers. Voor ieder had hij een woord van aanmoediging en van vriendschap.

In Merksem zei Marco: “Toen ik naar jullie getuigenissen luisterde, dacht ik: is dit het paradijs op aarde? Is het paradijs neergestreken in Merksem? Misschien wel! Onze bijeenkomst van vandaag is een beetje als het paradijs. Daar is plaats voor iedereen. Er zijn veel verschillen onder ons, maar die zijn geen reden voor conflict. Ieder heeft zijn verhaal en zijn leven, maar we leven samen in vreugde, vrede en harmonie. Wie wat meer op de sukkel is wordt onder de arm genomen door wie fysiek sterker is, zoals de jongeren. Maar ook de ouderen komen weer buiten, en helpen op hun beurt de anderen. Dit is het verhaal van een gemeenschap die nooit gestopt is met groeien en naar buiten treden. Nooit mogen we de gemeenschap voor onszelf houden. Ieder heeft de verantwoordelijkheid dit paradijs aan anderen te laten kennen.”

Op zondag was hij aanwezig op de viering van de 52ste verjaardag van Sant’Egidio in Brussel. Na de dankviering die werd voorgegaan door Luiks bisschop Jean-Pierre Delville, zei hij: “Vanuit Brussel, de hoofdstad van Europa, houden wij de droom voor ogen een eengemaakte wereld te bouwen zonder haat, strijd en oorlog. Dat is een verlangen dat Sant’Egidio altijd heeft gecultiveerd, want wij weten hoezeer haat en verdelingen de mensen kwaad doen, vooral  de armsten. (…) Wij hebben de ervaring opgedaan van de kracht van het Evangelie, als een kracht van vrede, verzoening, vriendschap. Nu wij deze mooie verjaardag vieren, wil ik jullie zeggen dat de kracht van het evangelie en de liefde voor de armen en de vrede de grote assen blijven van het dienstwerk van Sant’Egidio. Dat is niet het programma van een ngo, of van een lovenswaardige instelling, maar het menselijke en evangelische parcours van mannen en vrouwen die een bijdrage willen leveren om onze wereld beter te maken.”

Beelden

 

Jongeren voor Vrede

 

Borgerhout 

 

Merksem

 

Hoboken

 

Linkeroever

 

Centrum

 

Amici, Coffee & Books

 

Brussel

Galerie

Agenda

8 juni 2024

Samen met de dertigste verjaardag van Kamiano – de dak- en thuislozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen – viert AtelierKamiano zijn vijfde verjaardag op 8 juni. Dat gebeurt met een tentoonstelling en presentatie van ons ‘BOEK’, dat ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling ‘DE (T)HUISKAMER’ kan u de werken bewonderen die […]

26 augustus 2024

De jaarlijkse Youth for Peace bijeenkomst wordt dit jaar van 27 tot 29 augustus 2024 in Berlijn gehouden. Meer informatie volgt.