Bishop Leon Lemmens Huis geopend in Jos, Nigeria

Op zaterdag 27 augustus werd in de Nigeriaanse stad het ‘Bisschop Leon Lemmens-huis’ feestelijk geopend. Het huis is het nieuwe centrum van Sant’Egidio in de hoofdstad van de deelstaat Plateau. In aanwezigheid van 200 genodigden werd het lint doorgeknipt door Mgr Matthew Audu, aartsbisschop van Jos, en Prof Jan De Volder van Sant’Egidio.

In het huis komen straatkinderen samen voor de ‘School van Vrede’ en ouderen uit de stad voor het programma ‘Long live the elderly’. Ook wordt het huis gebruikt om
Interreligieuze contacten tussen moslims en christenen te bevorderen.

De stad Jos is sinds twee decennia vaker het toneel geweest van bloedig geweld met etnisch-religieuze ondertoon. De jongste tijd is de rust enigszins weergekeerd, maar de regio wordt nu geteisterd door een golf van ontvoeringen en andere criminaliteit.

Het huis werd gebouwd met de steun van de erfenis van Mgr Leon Lemmens (1956-2017), hulpbisschop van Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant van 2011 tot aan zijn overlijden. Hoewel hij nooit zelf voet aan de grond heeft gezet in Nigeria, was hij goed op de hoogte van de situatie en leefde hij erg mee met de gebeurtenissen daar, onder meer door zijn vriendschap voor de toenmalige aartsbisschop, Mgr Ignatius Kaigama.

Ook een herdenkingssteen voor Mgr Lemmens, ‘een vriend van de armen en een man van vrede en dialoog’ werd onthuld.

Galerie

Agenda

2 februari 2024

Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari werden er in Antwerpen-Centrum, Merksem, Linkeroever, Hoboken en Borgerhout pannenkoekenfeesten gehouden ter gelegenheid van Lichtmis. Kinderen, jongeren, nieuwe Antwerpenaren en ouderen nemen deel aan deze feesten.

1 januari 2024

Oorlog is de vader van alle armoede. Wie opkomt voor de armen, moet zich ook inzetten voor de vrede. Precies daarom zet Sant’Egidio ook in 2024 traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een vredeswandeling. Jong en oud, mensen van verschillende afkomst en religie lopen die dag schouder aan schouder voor vrede in de stad en […]