Bishop Leon Lemmens Huis geopend in Jos, Nigeria

Op zaterdag 27 augustus werd in de Nigeriaanse stad het ‘Bisschop Leon Lemmens-huis’ feestelijk geopend. Het huis is het nieuwe centrum van Sant’Egidio in de hoofdstad van de deelstaat Plateau. In aanwezigheid van 200 genodigden werd het lint doorgeknipt door Mgr Matthew Audu, aartsbisschop van Jos, en Prof Jan De Volder van Sant’Egidio.

In het huis komen straatkinderen samen voor de ‘School van Vrede’ en ouderen uit de stad voor het programma ‘Long live the elderly’. Ook wordt het huis gebruikt om
Interreligieuze contacten tussen moslims en christenen te bevorderen.

De stad Jos is sinds twee decennia vaker het toneel geweest van bloedig geweld met etnisch-religieuze ondertoon. De jongste tijd is de rust enigszins weergekeerd, maar de regio wordt nu geteisterd door een golf van ontvoeringen en andere criminaliteit.

Het huis werd gebouwd met de steun van de erfenis van Mgr Leon Lemmens (1956-2017), hulpbisschop van Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant van 2011 tot aan zijn overlijden. Hoewel hij nooit zelf voet aan de grond heeft gezet in Nigeria, was hij goed op de hoogte van de situatie en leefde hij erg mee met de gebeurtenissen daar, onder meer door zijn vriendschap voor de toenmalige aartsbisschop, Mgr Ignatius Kaigama.

Ook een herdenkingssteen voor Mgr Lemmens, ‘een vriend van de armen en een man van vrede en dialoog’ werd onthuld.

Gallerij

Agenda

8 juni 2023

We hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst getiteld “The War in Ukraine: A Call for Peace”, gepromoot door de katholieke beweging Gemeenschap en Bevrijding. Aan het rondetafelgesprek zullen vooraanstaande academici deelnemen. Sprekers: Prof. Jan De Volder, Prof. Koen Schoors, Prof. Laura Rizzerio Voor meer informatie en inschrijving: kerknet.be

24 augustus 2023

Van 25 tot 27 augustus 2023 blaast Youth for Peace, de jongerenbeweging van Sant’Egidio, verzamelen voor een Jongerenweekend in het Italiaanse Padua-Venetië. Geïnteresseerde jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen zich hier inschrijven.