Vaticaan helpt met hulp van Sant’Egidio vluchtelingen uit Lesbos

Vaticaan helpt met hulp van Sant’Egidio vluchtelingen uit Lesbos

Via een humanitaire corridor kwam woensdag 4 december een groep van 33 vluchtelingen aan in Rome vanuit Lesbos. Later deze maand volgen nog een tiental vluchtelingen. Het gaat om een samenwerking tussen de Heilige Stoel en de Gemeenschap van Sant’Egidio.  

In 2016 trok paus Franciscus naar het Griekse eiland Lesbos om er zijn solidariteit te betuigen aan de vluchtelingen die leefden in mensonterende omstandigheden (in tenten of containers). Drie jaar later verblijven in het kamp van Moria, beter bekend als ‘de schandvlek van Europa’, ruim 15.000 vluchtelingen terwijl het officieel capaciteit heeft voor 3.000 mensen. De gemiddelde wachttijd van een asielaanvraag loopt momenteel op tot 1 jaar. In de tussentijd kunnen de asielzoekers nergens naartoe. Velen zijn de wanhoop nabij, zo zijn er geregeld zelfmoordpogingen en de jongeren raken door verveling verslaafd aan drugs.

Deze zomer trokken enkele mensen van Sant’Egidio van over heel de wereld om hulp te bieden in de vluchtelingenkampen op de Egeïsche eilanden Lesbos en Samos. De vrijwilligers organiseerden er maaltijden voor honderden vluchtelingen, cursussen Engels, activiteiten voor kinderen en jongeren. Ook uit België sloten enkele jongeren van Sant’Egidio aan.

Het initiatief van deze humanitaire corridor kwam tot stand na de ervaringen van Sant’Egidio en Paus Franciscus op het eiland. De vluchtelingen werden geselecteerd op basis van ‘kwetsbaarheid’. Ze komen voornamelijk uit Afghanistan, Togo en Kameroen. Deze morgen werden ze ontvangen door onder andere Andrea Riccardi, oprichter van Sant’Egidio en Kardinaal Konrad Krajewski, pauselijk aalmoezenier, die voor de gelegenheid mee naar Lesbos reisde. Sant’Egidio zal instaan voor de opvang en de integratie.

Lees hier het artikel in de Standaard over de aankomst.

Tegelijkertijd werd woensdag 4 december in Brussel het vademecum “Private sponsored safe and legal passage” voorgesteld. Dit “handbook” geldt als gids voor het implementeren en repliceren van het model van de humanitaire corridors, zodat andere landen – naast Italië, Frankrijk en België – het model kunnen gebruiken. Enkele Europarlementariërs waaronder Laura Ferrara, Philippe Lamberts en Kris Peeters kwamen het vademecum voorstellen.

U vindt het vademecum hier in het Engels of het Frans.

De humanitaire corridors zijn een origineel voorbeeld van privé gesponsorde initiatieven (zelf gefinancierd door de promotors en partnerorganisaties) voor vluchtelingen die vanuit derde landen naar Europa komen en internationale bescherming nodig hebben. Ze worden geselecteerd op basis van EU-kwetsbaarheidscriteria en de organisatoren zorgen voor de financiering van de reisdocumenten, de zogenaamde ‘humanitaire visa’, die door de gastlanden via hun ambassades worden overhandigd. Het initiatief is gebaseerd op schriftelijke overeenkomsten (Memorandum of Understanding) ondertekend door de Gemeenschap van Sant’Egidio – samen met partnerorganisaties van het maatschappelijk middenveld – en overheidsinstanties in verschillende EU-landen zoals Italië, Frankrijk en België.

Galerie

Agenda

16 juli 2024

Elke zomer zet Simeon en Hanna zijn tuin en deuren open voor vriendschap en ontmoeting. Familie, vrienden en sympathisanten zijn welkom op volgende dinsdagen van 15-17u in het Huis van Sant’Egidio te Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 16 juli – Zingen met Jan op de accordeon en taart 23 juli – Shajin op de klarinet en […]

21 juli 2024

Op 21 juli vindt de jaarlijkse zomeruitstap “Volkeren van Vrede” plaats, georganiseerd door Sant’Egidio. Dit jaar brengen we een bezoek aan het Atomium in Brussel en iedereen is welkom! We vertrekken om 8u30 met de bus aan Tutti (St. Bartholomeusstraat 9, 2170 Merksem). Voor ‘s middags vragen we om zelf een picknick mee te nemen […]