Europees Parlement en Belgische steden klagen doodstraf aan

In het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ zullen op maandag 30 november 2020 op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch worden uitgelicht. In België wordt het Europees Parlement verlicht. Ook Antwerpen, Ieper, Zottegem, Mechelen en Brugge hebben hun deelname reeds toegezegd.

Ter gelegenheid hiervan organiseert Sant’Egidio ook een webinar onder de titel: No Death Penalty, Stand 4 Humanity. Dat vindt plaats op 30 november 2020 van 17.30 tot 19.00 uur. Simultaanvertaling voorzien in het Engels, Italiaans en Spaans. Inschrijven kan hier.

In 2002 lanceerde Sant’Egidio de eerste Internationale Dag van “Cities for Life – Steden voor het Leven, Steden tegen de doodstraf” op 30 november. De keuze voor die datum verwijst naar de eerste keer dat de doodstraf werd afgeschaft, in het Groothertogdom Toscane op 30 november 1786. Ongeveer 80 steden waren betrokken bij de eerste editie in 2002. Nu hebben  meer dan 2.150 steden zich rond het initiatief verzameld – waaronder 80 hoofdsteden in vijf continenten.

De doodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf. Dit is een belangrijk signaal twee weken voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal stemmen over een moratorium op de doodstraf.

Galerie

Agenda

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.

14 april 2024

Op zondag, 14 april 2024 om 14u30 gaan kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg en Mgr Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, een feestelijke dankviering voor in de OLV-kathedraal van Antwerpen