Feest voor de 50ste verjaardag van Sant’Egidio

De 50ste verjaardag van de gemeenschap van Sant’Egidio werd afgelopen weekend gevierd met een feestweekend. Eregast was de Italiaanse aartsbisschop Vincenzo Paglia, geestelijk adviseur van Sant’Egidio sinds zijn eerste stappen in Rome. Op zondag 29 april 2018 ging hij samen met de Antwerpse bisschop Johan Bonny voor in een dankviering in een overvolle kathedraal van Antwerpen.

De feestdag begon met een academische zitting, waarin verschillende prominenten reflecteerden over de ervaring van Sant’Egidio. Na een groet door verschillende prominenten (bisschop Johan Bonny, schepen Fons Duchateau, Vice-eersteminister Kris Peeters, en Europees commissaris Marianne Thyssen) en een getuigenis van Mgr. Vincenzo Paglia over het begin van Sant’Egidio, herinnerde opperrabbijn van Brussel Albert Guigui zich de vele momenten op de internationale vredesontmoetingen van Sant’Egidio “waar mensen elkaar ontmoeten die men normaal nooit zou ontmoeten, en altijd in een familiale en vertrouwelijke sfeer.”

Editorialist Luc Van Der Kelen sprak met genegenheid over zijn vriendschap met Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, die een jaar geleden stierf: “Hij leerde me dat er aan zijn tafel ook plaats was voor die vrijzinnige agnost die ik ben. Dat er op het einde alleen liefde is, zelfs in troebele tijden waarin het leven van een mens soms weinig waarde lijkt te hebben. “

“Omdat Sant’Egidio een expert is in menselijkheid, is het een vredesapostel”, zei Herman van Rompuy, voorzitter-emeritus van de Europese Raad.

U kan de volledige academische zitting hier herbekijken.

Na de academische zitting kwamen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal meer dan 1.000 mensen bijeen voor een feestelijke eucharistieviering, waaronder sympathisanten, ouderen, jongeren, kinderen en zelfs acht Syrische gezinnen, die onlangs met de humanitaire corridors naar België zijn gekomen.

De dag voordien, zaterdag 28 april, organiseerden verschillende huizen van Sant’Egidio een opendeurdag in verschillende wijken en steden in ons land, en in Luik werd de opendeurdag gevolgd door een dankviering voorgegaan door bisschop Jean-Pierre Delville.

Op donderdag 3 mei werd de feestweek afgesloten met een dankviering in de Brusselse Rijkeklarenkerk, voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel.

 

Galerie

Agenda

16 december 2023

Indien u niet kan deelnemen aan één van onze kerstfeesten, maar wil wel een bijdrage leveren door enkele geschenken in te zamelen, kan u deze elke weekdag tussen 9u en 17u afgeven in Sant’Egidio, Kammenstraat 51 (of Lombardenstraat 28) te Antwerpen, t.e.m. vrijdag 15 december 2023. Op 16 december kan u tussen 10u en 16u […]

23 december 2023

Indien u niet kan deelnemen aan één van onze kerstfeesten, maar u wil wel een bijdrage leveren door enkele geschenken in te zamelen, dan kan u deze elke weekdag tussen 9u en 17u afgeven in Sant’Egidio, Kammenstraat 51 (of Lombardenstraat 28) te Antwerpen, t.e.m. vrijdag 22 december 2023. Tevens kan u zich hier inschrijven om […]