Getuigenis tegen de doodstraf

Ter gelegenheid van de internationale actiedag ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’, 30 november 2022, werd een internationale gast uitgenodigd om te getuigen van zijn persoonlijke ervaringen met de doodstraf. Dit jaar was Joaquin Martinez hiervoor in Antwerpen.

Joaquin Martinez werd in januari 1996 gearresteerd voor een dubbele moord in Florida en werd op 15 april 1997 veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd op 6 juni 2001 vrijgesproken nadat hij vier jaar in de gevangenis had doorgebracht voor een misdaad die hij niet had begaan. Zijn zaak is een schoolvoorbeeld van wangedrag van de openbare aanklager: belangrijke getuigen veranderden hun verhaal en herriepen hun getuigenis; de informanten gaven allen toe dat rechercheurs hun beloningen hadden beloofd voor het verraden van Joaquin. Nadat deze grove gevallen van wangedrag aan het licht kwamen en de verdediging in het nieuwe proces nieuwe alibiverklaringen introduceerde, werd Joaquin vrijgesproken van alle aanklachten.

Nu voert hij wereldwijd campagne voor de afschaffing van de doodstraf.

Conferentie in samenwerking met Zomaar een dak Universiteit Antwerpen, Thomas More Hogeschool, IJD Antwerpen, Inspirelli Antwerpen,  KDG Hogeschool, en Student en Engagement – campus Groenplaats

Galerie

Agenda

2 februari 2024

Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari werden er in Antwerpen-Centrum, Merksem, Linkeroever, Hoboken en Borgerhout pannenkoekenfeesten gehouden ter gelegenheid van Lichtmis. Kinderen, jongeren, nieuwe Antwerpenaren en ouderen nemen deel aan deze feesten.

1 januari 2024

Oorlog is de vader van alle armoede. Wie opkomt voor de armen, moet zich ook inzetten voor de vrede. Precies daarom zet Sant’Egidio ook in 2024 traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een vredeswandeling. Jong en oud, mensen van verschillende afkomst en religie lopen die dag schouder aan schouder voor vrede in de stad en […]