Getuigenis tegen de doodstraf

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de Doodstraf op 10 oktober 2018 was Susan Kigula te gast in België op uitnodiging van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Deze vrouw werd in haar geboorteland Uganda beschuldigd van de moord op haar man en ter dood veroordeeld. Ze had geen geld voor een advocaat en hield steeds haar onschuld staande.

Kigula startte een middelbare school in de vrouwenvleugel van de gevangenis, samen met enkele andere gedetineerden. In 2011 werd zij met de steun van het African Prisons Project samen met een groep andere gevangenen de eerste die via een schriftelijke cursus rechten studeerde aan de University of London. Nog voor zij haar titel behaalde, organiseerde zij een petitie om de doodstraf in Uganda af te schaffen. De zaak ‘Susan Kigula en 417 anderen tegen de procureur-generaal’ is een mijlpaal.

De Hoge Raad schafte de doodstraf niet af. Hij besliste echter wel dat moord niet langer automatisch met de doodstraf bestraft wordt en dat een veroordeelde niet onbeperkt op de dodengang moet verblijven: na drie jaar wordt de doodstraf omgezet in levenslange opsluiting.

Susan Kigula kreeg een nieuw proces waarbij ze haar onschuld staande hield. Haar vonnis werd veranderd in 20 jaar gevangenisstraf. In 2016 werd ze vrijgelaten.

Kigula bracht haar pakkend verhaal op volgende plaatsen in België:
Op woensdag 10 oktober, getuigde ze voor 537 Antwerpse leerlingen van het secundair onderwijs in Theater Elckerlyc.
Op donderdag 11 oktober getuigde ze voor 300 Antwerpse universiteits- en hogeschoolstudenten op Thomas More.

De Gemeenschap van Sant’Egidio en de strijd tegen de doodstraf

Sant’Egidio was in 2002 één van de initiatiefnemers bij de oprichting in Rome van de World Coalition against the Death Penalty, die bestaat uit 150 organisaties uit de hele wereld die zich inzetten tegen de doodstraf.

Sinds 2004 organiseert Sant’Egidio jaarlijks conferenties met ministers van justitie, leden van hooggerechtshoven en juristen in Rome, uit landen die de doodstraf hebben afgeschaft, maar ook uit landen die deze nog steeds toepassen. Het doel van deze conferenties is het ontwikkelen van nieuwe strategieën.

Sinds 2002 organiseert Sant’Egidio jaarlijks het evenement ‘Cities for Life’. Steden en gemeenten verlichten dan een monument als teken dat ze de strijd tegen de doodstraf steunen. Dat gebeurt altijd op 30 november omdat in 1786 op die dag in het Groothertogdom Toscane de doodstraf werd afgeschaft, de eerste plek in Europa waar dat gebeurde. In 2017 gebeurde dat in meer dan 2.000 steden op 5 continenten.

Galerie

Agenda

9 oktober 2023

Gebed met en voor vluchtelingen – Naar aanleiding van de 109e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen zal op maandag 9 oktober aanstaande om 19u30 een gebed met en voor vluchtelingen plaatsvinden in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Deze werelddag vindt haar oorsprong in 1914, en vandaag is het meer dan ooit een oproep om ons […]

18 oktober 2023

Vorig jaar ging Sant’Egidio in Antwerpen van start met het ondersteuningsprogramma Leve de Ouderen! voor thuiswonende 80-plussers. Leve de Ouderen! brengt samen met een breed netwerk van ouderen, zorgprofessionals en betrokken buurtbewoners vernieuwende inzichten in ouderenzorg in de praktijk. We nodigen u graag uit om de presentatie bij te wonen op het Antwerpse Stadhuis en […]