Getuigenis tegen de doodstraf

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de Doodstraf op 10 oktober 2018 was Susan Kigula te gast in België op uitnodiging van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Deze vrouw werd in haar geboorteland Uganda beschuldigd van de moord op haar man en ter dood veroordeeld. Ze had geen geld voor een advocaat en hield steeds haar onschuld staande.

Kigula startte een middelbare school in de vrouwenvleugel van de gevangenis, samen met enkele andere gedetineerden. In 2011 werd zij met de steun van het African Prisons Project samen met een groep andere gevangenen de eerste die via een schriftelijke cursus rechten studeerde aan de University of London. Nog voor zij haar titel behaalde, organiseerde zij een petitie om de doodstraf in Uganda af te schaffen. De zaak ‘Susan Kigula en 417 anderen tegen de procureur-generaal’ is een mijlpaal.

De Hoge Raad schafte de doodstraf niet af. Hij besliste echter wel dat moord niet langer automatisch met de doodstraf bestraft wordt en dat een veroordeelde niet onbeperkt op de dodengang moet verblijven: na drie jaar wordt de doodstraf omgezet in levenslange opsluiting.

Susan Kigula kreeg een nieuw proces waarbij ze haar onschuld staande hield. Haar vonnis werd veranderd in 20 jaar gevangenisstraf. In 2016 werd ze vrijgelaten.

Kigula bracht haar pakkend verhaal op volgende plaatsen in België:
Op woensdag 10 oktober, getuigde ze voor 537 Antwerpse leerlingen van het secundair onderwijs in Theater Elckerlyc.
Op donderdag 11 oktober getuigde ze voor 300 Antwerpse universiteits- en hogeschoolstudenten op Thomas More.

De Gemeenschap van Sant’Egidio en de strijd tegen de doodstraf

Sant’Egidio was in 2002 één van de initiatiefnemers bij de oprichting in Rome van de World Coalition against the Death Penalty, die bestaat uit 150 organisaties uit de hele wereld die zich inzetten tegen de doodstraf.

Sinds 2004 organiseert Sant’Egidio jaarlijks conferenties met ministers van justitie, leden van hooggerechtshoven en juristen in Rome, uit landen die de doodstraf hebben afgeschaft, maar ook uit landen die deze nog steeds toepassen. Het doel van deze conferenties is het ontwikkelen van nieuwe strategieën.

Sinds 2002 organiseert Sant’Egidio jaarlijks het evenement ‘Cities for Life’. Steden en gemeenten verlichten dan een monument als teken dat ze de strijd tegen de doodstraf steunen. Dat gebeurt altijd op 30 november omdat in 1786 op die dag in het Groothertogdom Toscane de doodstraf werd afgeschaft, de eerste plek in Europa waar dat gebeurde. In 2017 gebeurde dat in meer dan 2.000 steden op 5 continenten.

Galerie

Agenda

22 september 2024

De Gemeenschap van Sant’Egidio en het aartsbisdom Parijs organiseren de Internationale Ontmoeting voor Vrede 2024, die van 22 tot en met 24 september 2024 zal plaatsvinden in de Franse hoofdstad. De ontmoeting, waaraan duizenden mensen van alle leeftijden deelnemen, bestaat uit plenaire sessies en thematische panelgesprekken, waarin het publiek kan luisteren en met de sprekers […]

8 september 2024

Op zondag, 8 september 2024, vindt een wandeling plaats ter herdenking van het Antwerpse luik van de Holocaust, onder het motto “Wie vergeet, is gedoemd te herhalen”. Deelnemers dragen bordjes mee met daarop de namen van de concentratiekampen, als een sinistere waarschuwing om de tragedie die ook onze stad getroffen heeft, nooit te vergeten. De […]