Global Friendship 2022 – Amsterdam

Vanuit heel Europa, van Denemarken tot Portugal en van het Verenigd Koninkrijk tot Oekraïne, kwamen meer dan 700 jongeren naar Amsterdam voor de jaarlijkse internationale vredesconferentie Global Friendship, Global Peace van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Na de jaren van pandemie, waarin de jongeren elkaar alleen van scherm tot scherm zagen, was de vreugde onder de jongeren groot om elkaar weer live te ontmoeten en samen na te denken over de uitdagingen waar de wereld na de pandemie en de oorlog in Oekraïne voor staat.

Op de eerst dag heeft Mario Giro, voormalig Italiaans viceminister van Buitenlandse Zaken, de jongeren uitleg gegeven over de realiteit van de oorlog en de noodzaak om aan vrede te blijven werken. Hij legde de link met Etty Hillesum, die in haar tijd zei: “Als er maar één goede Duitser zou zijn, is dat genoeg om niet alle Duitsers te haten.” De jongeren uit alle Europese landen waren geraakt en het was te merken dat ze hunkeren naar een hoopvol perspectief op de situatie in Europa en de wereld. Zíj zijn de nieuwe generatie die out-of-the-box moet denken om tot nieuwe oplossingen te komen.

De volgende ochtend bezochten alle jongeren het Anne Frank Huis, dat nog nooit eerder een hele ochtend vrijmaakte voor zo’n grote groep maar graag een uitzondering maakte voor Europese jongeren die hun ervaring meenemen naar hun eigen steden en landen. De jongeren waren erg onder de indruk, ook van het bezoek aan het Holocaust Namenmonument daarna.

Op zaterdagmiddag kwamen de jongeren samen voor een vredesmanifestatie op de Kop van Java. Daar klonk ook het verhaal van Katia Sorokopud, een 25-jarige verpleegster uit Kiev, die vertelde hoe zij te midden van de ruïnes, waar een priester in haar armen stierf, opnieuw heeft leren lachen met de kinderen die de jongeren in Kiev ontmoeten in de School van Vrede. Ze riep de jongeren op: “Blijf werken voor de vrede. Zelfs het grootste kwaad, oorlog, kan overwonnen worden met een grotere liefde. Tijdens de bombardementen heb ik mijn patiënten bijgestaan en ben samen met de Gemeenschap van Sant’Egidio de armen blijven helpen, want oorlog treft altijd de zwaksten.”

Ook op plekken waar geen oorlog is, werken de jongeren aan een cultuur van vrede door zich in te zetten voor mensen die eenzaam zijn en niet gezien worden. De jonge schrijver Teun Toebes, die al 2,5 jaar in een verpleeghuis samenwoont met dementerende ouderen, hield een pleidooi voor menselijkheid en een mooi en zinvol samenleven met ouderen, ook de velen met dementie, wiens stem niet meer gehoord wordt.

De jongeren, die in verschillende landen hun hulp bieden aan hen die de oorlog ontvlucht zijn, antwoordden op deze toespraken: “Vriendschap met kinderen in vluchtelingenkampen en de vriendschap met vluchtelingen, eenzame ouderen en kinderen in onze steden leert ons dat we kunnen dromen van een wereld van vrede. Dat kunnen we doen, omdat we het willen doen. Vrede is mogelijk en wij willen die opbouwen.” Daarna werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument.

De jongeren spraken deze dagen over thema’s als migratie, armoede en ecologie om uitdrukking te geven aan de hoop op vrede van de jonge generaties, om een cultuur van solidariteit en integratie te verspreiden. Op zondag werd de conferentie afgesloten met een plenaire bijeenkomst met de voorzitter van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. Hij verwees naar Anne Frank en Etty Hillesum die hun idealen vasthielden. Ze hielden hoop in de oorlog, omdat ze zich deel voelden van een gemeenschap en zorgden voor anderen. Geloof de pessimisten niet. Als je alleen bent, raak je gevangen in jezelf, maar samen kunnen we de wereld veranderen. Laten we een gemeenschap opbouwen van allen voor allen, waarin niemand is uitgesloten. Laten we achter onze schermen vandaan komen en plekken opbouwen waar we elkaar echt ontmoeten, face to face.

Vol spanning wachtten de jongeren op de laatste aankondiging: “We zien elkaar in 2023 opnieuw live in Padua en Venetië!”

Galerie

Agenda

2 februari 2024

Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari werden er in Antwerpen-Centrum, Merksem, Linkeroever, Hoboken en Borgerhout pannenkoekenfeesten gehouden ter gelegenheid van Lichtmis. Kinderen, jongeren, nieuwe Antwerpenaren en ouderen nemen deel aan deze feesten.

1 januari 2024

Oorlog is de vader van alle armoede. Wie opkomt voor de armen, moet zich ook inzetten voor de vrede. Precies daarom zet Sant’Egidio ook in 2024 traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een vredeswandeling. Jong en oud, mensen van verschillende afkomst en religie lopen die dag schouder aan schouder voor vrede in de stad en […]