Global Friendship 2023

Global Friendship - Flash Mob Venice

Van vrijdag 25 tot zondag 27 augustus verzamelden duizend jongeren tussen 15 en 24 jaar uit veertien Europese landen in het Italiaanse Padua voor drie dagen van reflectie, uitwisseling, gebed en feest, met als thema “Global Friendship“.  Het is een initiatief van “Youth for Peace“, de jongerenbeweging van Sant’Egidio. Ook vanuit België namen tachtig jongeren deel. Opmerkelijk was ook de komst van een stevige delegatie uit Oekraïne.

De ontmoeting “Global Friendship”  opende op vrijdag in Padua met een conferentie door Mario Giro gewijd aan het thema “Wereldjongeren: onze complexe wereld begrijpen”, waarin de voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken uitnodigde om “met het hart te kijken” naar conflicten en crisissituaties om “een atlas van de vrede te schrijven” voor onze tijd. Tijdens de vredeswake in de Basiliek van de Heilige zei kardinaal Matteo Zuppi dat we “onszelf moeten ontwapenen” tegen “het grootste en verschrikkelijkste kwaad van oorlog, de vrucht van zoveel slechtheid en medeplichtigheid”

Op zaterdag sprak Marco Impagliazzo de jongeren toe in een plenaire vergadering in Padua met de titel “Alles kan veranderen”. De voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio nodigde de duizend jonge Europeanen uit om “uit zichzelf te komen en uit de labyrinten waarin we ons soms opsluiten, om de weg van de vrede te bewandelen. Een weg die in vrienden, woorden en in de armen duidelijke referentiepunten heeft.” Na de woorden van Marco Impagliazzo waren er veel getuigenissen van jongeren die vertelden over hun vrijwillige werk met minderjarigen en ouderen in de buitenwijken, daklozen en vluchtelingen. Onder hen ontroerde de toespraak van Julia, een jonge Oekraïense vluchtelinge in Kyiv: “Sant’Egidio hielp me toen ik met mijn familie vluchtte uit de Donbass en nu ben ik deel geworden van de Gemeenschap. Anderen helpen doet me mijn angst vergeten.”

Met een vredesflash mob op het San Marcoplein op zondag, voorafgegaan door een bezoek aan Venetië en een feestelijke eucharistieviering in de Basilica Marciana, kwam de internationale bijeenkomst ‘Wereldwijde vriendschap voor een toekomst van vrede’ tot een einde. De ontmoeting “Global Friendship” zal volgend jaar tussen 27 en 29 augustus 2024 plaatsvinden in Berlijn.

Lees ook het artikel: “Aandacht is meer waard dan geld of kleding”

Voor meer beelden en informatie kan u terecht op onze internationale website:

Galerie

Agenda

16 juli 2024

Elke zomer zet Simeon en Hanna zijn tuin en deuren open voor vriendschap en ontmoeting. Familie, vrienden en sympathisanten zijn welkom op volgende dinsdagen van 15-17u in het Huis van Sant’Egidio te Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 16 juli – Zingen met Jan op de accordeon en taart 23 juli – Shajin op de klarinet en […]

21 juli 2024

Op 21 juli vindt de jaarlijkse zomeruitstap “Volkeren van Vrede” plaats, georganiseerd door Sant’Egidio. Dit jaar brengen we een bezoek aan het Atomium in Brussel en iedereen is welkom! We vertrekken om 8u30 met de bus aan Tutti (St. Bartholomeusstraat 9, 2170 Merksem). Voor ‘s middags vragen we om zelf een picknick mee te nemen […]