Global Friendship 2023

Global Friendship - Flash Mob Venice

Van vrijdag 25 tot zondag 27 augustus verzamelden duizend jongeren tussen 15 en 24 jaar uit veertien Europese landen in het Italiaanse Padua voor drie dagen van reflectie, uitwisseling, gebed en feest, met als thema “Global Friendship“.  Het is een initiatief van “Youth for Peace“, de jongerenbeweging van Sant’Egidio. Ook vanuit België namen tachtig jongeren deel. Opmerkelijk was ook de komst van een stevige delegatie uit Oekraïne.

De ontmoeting “Global Friendship”  opende op vrijdag in Padua met een conferentie door Mario Giro gewijd aan het thema “Wereldjongeren: onze complexe wereld begrijpen”, waarin de voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken uitnodigde om “met het hart te kijken” naar conflicten en crisissituaties om “een atlas van de vrede te schrijven” voor onze tijd. Tijdens de vredeswake in de Basiliek van de Heilige zei kardinaal Matteo Zuppi dat we “onszelf moeten ontwapenen” tegen “het grootste en verschrikkelijkste kwaad van oorlog, de vrucht van zoveel slechtheid en medeplichtigheid”

Op zaterdag sprak Marco Impagliazzo de jongeren toe in een plenaire vergadering in Padua met de titel “Alles kan veranderen”. De voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio nodigde de duizend jonge Europeanen uit om “uit zichzelf te komen en uit de labyrinten waarin we ons soms opsluiten, om de weg van de vrede te bewandelen. Een weg die in vrienden, woorden en in de armen duidelijke referentiepunten heeft.” Na de woorden van Marco Impagliazzo waren er veel getuigenissen van jongeren die vertelden over hun vrijwillige werk met minderjarigen en ouderen in de buitenwijken, daklozen en vluchtelingen. Onder hen ontroerde de toespraak van Julia, een jonge Oekraïense vluchtelinge in Kyiv: “Sant’Egidio hielp me toen ik met mijn familie vluchtte uit de Donbass en nu ben ik deel geworden van de Gemeenschap. Anderen helpen doet me mijn angst vergeten.”

Met een vredesflash mob op het San Marcoplein op zondag, voorafgegaan door een bezoek aan Venetië en een feestelijke eucharistieviering in de Basilica Marciana, kwam de internationale bijeenkomst ‘Wereldwijde vriendschap voor een toekomst van vrede’ tot een einde. De ontmoeting “Global Friendship” zal volgend jaar tussen 27 en 29 augustus 2024 plaatsvinden in Berlijn.

Lees ook het artikel: “Aandacht is meer waard dan geld of kleding”

Voor meer beelden en informatie kan u terecht op onze internationale website:

Galerie

Agenda

9 oktober 2023

Gebed met en voor vluchtelingen – Naar aanleiding van de 109e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen zal op maandag 9 oktober aanstaande om 19u30 een gebed met en voor vluchtelingen plaatsvinden in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Deze werelddag vindt haar oorsprong in 1914, en vandaag is het meer dan ooit een oproep om ons […]

16 september 2023

Op zaterdag 16 september vieren wij het 5 jarig bestaan van ons Sociaal Ecologisch project Laudato Si’ ook bekend als Kringwinkel Linkeroever en tweedehandswinkel. We vieren dit samen met de jaarlijkse nazomermarkt op het plein naast de bibliotheek. Naast activiteiten in de winkel vanaf 10.00 uur zijn er 2 optredens gepland: HerMess om 14.15u en […]