29 april 2024 – Nieuwe aankomst Humanitaire Corridors

Humanitaire Corridors april 2024

Gisterenavond verwelkomde Sant’Egidio, in het kader van de Humanitaire Corridors, vier Afghaanse gezinnen in de Nationale Luchthaven van Zaventem. Het gaat om kwetsbare vluchtelingen, die in Pakistan verbleven, maar daar worden verdreven en die gezien het Talibanbewind niet terug kunnen naar Afghanistan. De twintig vluchtelingen werden naar gewoonte ontvangen met bloemen, applaus en hartelijke woorden.

De vier gezinnen worden opgevangen in Aarschot, Antwerpen, Boechout en Turnhout. Met de steun van Sant’Egidio staan plaatselijke comités minstens een jaar in voor onthaal, opvang, begeleiding bij de asielprocedure en hulp bij de integratie.
Met deze aankomst konden sinds 2022 in totaal al 126 mensen een veilige en legale overtocht krijgen naar België en hier een nieuw leven opbouwen.

Sant’Egidio is nog steeds op zoek naar woningen en plaatselijke steuncomités voor meer Syrische en Afghaanse gezinnen, die Sant’Egidio de volgende weken en maanden wil overvliegen uit Libanon en Pakistan. Langs deze weg roepen wij onze sympathisanten op ons hierbij te helpen.

Volgens de overeenkomst die eind 2021 werd ondertekend tussen Sant’Egidio en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie mogen in het kader van deze humanitaire corridor 250 kwetsbare vluchtelingen naar België komen. Eerder konden al 150 kwetsbare vluchtelingen een nieuw leven opbouwen in ons land.

Het weekblad Tertio publiceerde op 8 mei een getuigenis van Eliane Maes (31), die recentelijk de Junia-publieksprijs won. Ze vertelt over de humanitaire corridors, waarmee kwetsbare vluchtelingen veilig en legaal naar ons land kunnen reizen en hier een nieuwe toekomst opbouwen.

Berichtgeving in de media:

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.