Humanitaire hulp voor vluchtelingen in Benue (Nigeria) door Sant’Egidio in samenwerking met de Belgische Ambassade

Voor het eerst krijgt het kamp voor vluchtelingen van Tse-Yandev voedsel en andere hulp. Het kamp ligt langs de weg ten noorden van de stad Makurdi, de hoofdstad van de Nigeriaanse deelstaat Benue. Er verblijven 10 000 mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege de herhaalde opstoten van geweld. In Nigeria is er een eeuwenoud conflict aan de gang tussen de Fulani-herders (van moslimafkomst) en de boeren (met een christelijke meerderheid) over de controle over hulpbronnen zoals land en water. De laatste tijd hebben woestijnvorming, die de mensen ertoe drijft om land te zoeken in het zuiden, en wapengeweld het conflict verscherpt en de situatie nog dramatischer gemaakt.

Het aantal aanvallen neemt toe, vaak tegen boeren, en het conflict escaleert door de logica van de wraak. Dit heeft voor duizenden vluchtelingen gezorgd, die hun toevlucht hebben gezocht in de deelstaat Benue. Maar de omstandigheden waarin ze leven zijn dramatisch. Huisvesting, gezondheidszorg en voedsel zijn precair.

Het was dan ook een belangrijk moment toen een grote hoeveelheid voedselhulp arriveerde, die Sant’Egidio kon verdelen dankzij een aanzienlijke donatie van de Belgische ambassade in Nigeria. Bij de overhandiging sprak de Belgische ambassadeur Daniel Bertrand zijn leedwezen uit over de erbarmelijke levensomstandigheden van de kampbewoners en prees hij het werk van de Gemeenschap van Sant’Egidio in Nigeria voor het initiatief van solidariteit in deze noodsituatie.

De verantwoordelijke van het kamp, Vev Gabriel, drukte bij het ontvangen van de gift zijn vreugde uit en zei dat de hulp “weer hoop geeft aan de hopelozen”.

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.