Koninklijk bezoek voor jarig sant’egidio

Koning Filip bracht vanmiddag een bezoek aan de Gemeenschap van Sant’Egidio, in de Antwerpse Kammenstraat, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum. Hij werd er ontvangen en rondgeleid door Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio in de Lage Landen en vice-voorzitter op internationaal vlak. Honderden medewerkers en sympathisanten bezorgden de Koning een warm onthaal.

De Koning bezocht er in de eerste plaats het project “Amici, coffee & books”: in deze koffiebar zijn mannen en vrouwen met een beperking aan de slag. Het is er niet alleen op gericht uitstekende koffie te serveren in een gezellig kader in de hippe Kammenstraat, het mikt ook op inclusie van deze mensen op de arbeidsvloer en in de samenleving.

De Koning onderhield zich met de ‘amici’ die aan de slag zijn in de bar.

“Wij zijn bijzonder vereerd met het bezoek van de Koning”, zei medewerker Tim Bachot (23). “Maar in onze bar is de klant natuurlijk altijd koning!”

Op zijn vraag had de Koning nadien een onderhoud met twaalf jonge medewerkers van Sant’Egidio, die van hun engagement getuigden en met de Koning van gedachten wisselden over prangende maatschappelijke thema’s.

“Heel vaak wordt jeugd geassocieerd met negatieve zaken: geweld, extremisme, gebrek aan verantwoordelijkheidszin,” zei Tijan Njie (20). “Dankzij Sant’Egidio heb ik het gevoel dat we een stem hebben gekregen. Met de jongeren voor vrede geloven wij erin dat de globale veranderingen beginnen met iets kleins, met jongeren zoals wij.”

“Bij Sant’Egidio doen we niet mee aan het materialisme en de wegwerpcultuur. We proberen elk potentieel in onze samenleving tot bloei te laten komen” stelde de 16-jarige Luca Van Cleempoel. “Zo bouwen we mee aan een wereld van liefde, tederheid en waardering voor elkaar, zoals Paus Franciscus het vraagt. We verdienen er misschien geen geld mee om een nieuwe smartphone te kopen, maar veel meer: we krijgen oprechte liefde en vriendschap!”

Koning Filip toonde zich zeer geïnteresseerd, en stelde dat deze getuigenissen hem sterkten in zijn rol voor de opbouw van een beter België.

De Koning ontmoette voorts ook een Syrisch vluchtelingengezin dat naar ons land kwam via de ‘Humanitaire Corridor”, en delegaties van ouderen en jongeren. Als geschenk kreeg hij een miniatuurversie van het standbeeld van de ‘Homeless Jesus” van Timothy Schmalz, het kunstwerk dat de inkomsteeg van het Huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat siert.

Galerie

Agenda

16 juli 2024

Elke zomer zet Simeon en Hanna zijn tuin en deuren open voor vriendschap en ontmoeting. Familie, vrienden en sympathisanten zijn welkom op volgende dinsdagen van 15-17u in het Huis van Sant’Egidio te Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 16 juli – Zingen met Jan op de accordeon en taart 23 juli – Shajin op de klarinet en […]

21 juli 2024

Op 21 juli vindt de jaarlijkse zomeruitstap “Volkeren van Vrede” plaats, georganiseerd door Sant’Egidio. Dit jaar brengen we een bezoek aan het Atomium in Brussel en iedereen is welkom! We vertrekken om 8u30 met de bus aan Tutti (St. Bartholomeusstraat 9, 2170 Merksem). Voor ‘s middags vragen we om zelf een picknick mee te nemen […]