Medische zorg in gevaar in Libanon wegens gebrek aan medicijnen Sant’Egidio verdeelt geneesmiddelen

De economische en sociale situatie in Libanon blijft verslechteren: de lokale munt, de lira, heeft ten opzichte van de dollar ongeveer 85% van zijn waarde verloren. De toenemende devaluatie heeft geleid tot een stijging van de prijzen, onder meer voor primaire levensbehoeften, die met ongeveer 144% zijn gestegen. Ook geneesmiddelen en basislevensmiddelen worden onbetaalbaar voor velen. Veel economische activiteiten liggen plat en het minimumloon daalt steeds verder.

De ernstige economische crisis komt ook tot uiting in de gezondheidszorg, die, afgezien van enkele openbare voorzieningen, in particuliere handen is. De regering is niet in staat om de medische voorzieningen en de salarissen van artsen en personeel in de weinige openbare ziekenhuizen die er zijn te garanderen.

De Covid-pandemie (met een hoge verspreidingsgraad die ver boven de officiële gegevens ligt) heeft deze situatie verergerd: PCR-tests zijn betalend en niet toegankelijk voor de meerderheid van de arme bevolking.

Op onze voedseldistributies van de afgelopen maanden hebben wij veel bejaarden en gezinnen ontmoet die ons vertelden hoe moeilijk het is om aan geneesmiddelen te geraken. De prijzen van medicamenten, zelfs van onmisbare levensreddende geneesmiddelen, zijn gestegen en sommige die nodig zijn voor de behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten zijn van de markt verdwenen. Mensen die familieleden in het buitenland hebben, proberen langs die weg medicijnen toegestuurd te krijgen.

Daarom hebben wij beslist  om geneesmiddelen te sturen die in Europa dagelijks worden gebruikt, maar die in Libanon niet te krijgen zijn.

Onze  gemeenschappen in Duitsland hebben, dankzij de bijdrage van enkele donateurs, ongeveer 400 kg aan generische geneesmiddelen geschonken. Het gaat om producten voor de behandeling van de meest verbreide ziekten onder de bevolking: suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, en om antibiotica en pediatrische geneesmiddelen. Er werden ook chirurgische maskers en ontsmettingsgel uitgedeeld.

De geneesmiddelen werden toevertrouwd aan 8 dispensaria die worden beheerd door religieuze en plaatselijke verenigingen in Beiroet, in de afgelegen gebieden van Burj Hammoud, Qarantina, Carmen Zeitoun en Ain Romanhe. In Noord-Libanon gaat het om Tripoli, Qobayat en Bebnine. De geneesmiddelen zullen gebruikt worden voor de Libanese bevolking en de vluchtelingen in het land.

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.