NIEUW-ZEELAND, SANT’EGIDIO: STOP DE HAATPROPAGANDA DIE RACISTISCH GEWELD AANMOEDIGT

NIEUW ZEELAND, SANT’EGIDIO: STOP DE HAATPROPAGANDA DIE RACISTISCH GEWELD AANMOEDIGT 

ZWARE AANSLAG OP GEBEDSPLAATSEN

Deelneming van Sant’Egidio aan de families die getroffen zijn door de aanslag in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland – Vermenigvuldig dialooginitiatieven en bevorder integratiebeleid

De Gemeenschap van Sant Egidio betuigt haar diepe medeleven aan de families die slachtoffer zijn geworden van de gruwelijke aanval die gisteren in Nieuw-Zeeland plaatsvond in twee moskeeën van de stad Christchurch. Iedere burger kan en moet deze terreurdaad met zulke zware balans veroordelen. Daarnaast benadrukt Sant’Egidio dat een aanslag in cultusplaatsen voor alle gelovigen, ongeacht tot welke religie ze behoren, een verzwarende omstandigheid betekenen en onaanvaardbaar zijn. Cultusplaatsen zijn vrijplaatsen voor gebed en onaantastbaar.

Sant’Egidio betuigt haar solidariteit met de moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland die zo zwaar werd getroffen, in een land dat altijd rijk is geweest aan religieuze en culturele diversiteit. Tegelijkertijd roept de gemeenschap op om alle haatpropaganda te stoppen, die al enige tijd circuleert op het internet en steeds vaker resulteert in geweld en racisme. Woorden, beelden en insinuaties die aanzetten tot haat en geweld, zijn niet onschuldig.

Eerder moeten we woorden van vrede spreken, ontmoeting en dialoog bevorderen en op alle niveaus beleid aanmoedigen dat leidt tot effectieve integratie. Dat is de enige levensvatbare oplossing in samenlevingen die nu in feite meervoudig zijn en die hun problemen nooit zullen kunnen oplossen door muren te bouwen. We moeten vertrouwvol werken aan een gemeenschappelijke toekomst die samen moet worden opgebouwd, zoals nu al zichtbaar is in Europa en elders.

15 maart 2019

 

Galerie

Agenda

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.

14 april 2024

Op zondag, 14 april 2024 om 14u30 gaan kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg en Mgr Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, een feestelijke dankviering voor in de OLV-kathedraal van Antwerpen