Op Lesbos samen met migranten het gebed “Sterven van hoop”

17 augustus 2021 – LESBOS, GRIEKENLAND

 

Elk jaar organiseert de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met plaatselijke kerken en verenigingen op vele plaatsen in Europa het gebed “Sterven van Hoop” ter nagedachtenis van de meer dan 59.000 mensen die sinds 1990 in de Middellandse Zee of op andere immigratieroutes naar Europa zijn omgekomen.
Een dramatische trend, die het afgelopen jaar nog is verergerd: sinds juni 2020 zijn 4071 mensen op zee omgekomen bij een poging om ons continent te bereiken. Op 17 augustus werd ook op Lesbos, in Mytilene, gebeden om vroegere en huidige migraties, de Grote Catastrofe en de huidige vluchtelingenstromen te herdenken. Hoewel Lesbos een klein eiland is, was in het verleden en is het nog steeds een cruciaal symbool in Europa voor de uitdaging van een nieuw begin en een nieuw leven voor veel vluchtelingen.

De noodzaak om concrete manieren te vinden om initiatieven van solidariteit te bevorderen en de geestelijke banden tussen kerken en landen die met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd te versterken, bracht de Metropoliet van Mytilene, Eressos en Plomari en de Gemeenschap van Sant’Egidio er in 2020 toe om een samenwerkingsprotocol te ondertekenen. De Gemeenschap heeft sinds 2019 de hulpprogramma’s op het eiland versterkt. Het gebed van 17 augustus, dat samen met het orthodoxe aartsbisdom Lesbos wordt georganiseerd en wordt voorgezeten door metropoliet Iakovos, vond plaats om 12 uur. 00 aan de Noordpromenade – Epàno Skala – Standbeeld van de Moeder van Klein-Azië “Mikrasiatisa Mana”, een belangrijke plaats die de vluchtelingenmoeders herdenkt, die moedig de wateren overstaken om hun leven weer op te nemen, nadat zij hun thuis in Klein-Azië hadden verlaten, en het enorme aantal slachtoffers, wier nagedachtenis in de geschiedenis is geschreven en in het hart van het moderne Griekenland.

Tijdens de plechtigheid in de open lucht werden enkele namen van de verdwenen personen herdacht. De Gemeenschap van Sant’Egidio is sinds 2019 aanwezig op het eiland Lesbos met haar vrijwilligers (het zijn er meer dan 250 gedurende de hele zomer van 2021), voornamelijk jongeren, uit verschillende Europese landen: Portugal, Polen, Spanje, Nederland, Italië, België, Hongarije en Duitsland. Zij zijn op eigen kosten gekomen om hun vakantie door te brengen met vluchtelingen op het eiland en om de Griekse gemeenschap te steunen in haar inspanningen om degenen die over zee aankomen op te vangen en bij te staan. Zij zijn er om solidariteit en vriendschap te bieden door het verstrekken van voedsel, onderwijs en activiteiten voor kinderen en gezinnen. Sant’Egidio heeft, in overleg met de Italiaanse, Franse en Belgische regering, ook het programma voor humanitaire corridors geactiveerd, dat de legale overdracht van vluchtelingen en asielzoekers naar EU-lidstaten mogelijk maakt.

In dit kader zijn reeds 3700 kwetsbare personen uit Libanon en Ethiopië overgeplaatst. Sinds september 2020 hebben, in overleg met de Europese Commissie en de Griekse en Italiaanse regering, tot dusver 100 asielzoekers Italië bereikt. De humanitaire corridors zijn een zelf gefinancierd initiatief voor de integratie van asielzoekers, gebaseerd op de sponsoring door kerken en het maatschappelijk middenveld.

 

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.