Sant’Egidio: “Te veel lijden op Lesbos. Europa moet dringend actie ondernemen.”

Gisteren zorgde een kortsluiting in het vluchtelingenkamp van Lesbos voor een brand die het leven kostte aan een vrouw en een kind en ook verschillende gekwetsten maakte. De Gemeenschap van Sant’Egidio drukt haar verdriet uit voor dit nieuwe lijden. Ze roept Europa (de EU-lidstaten en de EU-instellingen) op dringend actie te ondernemen om de situatie van vluchtelingen op Lesbos, Samos en de andere Griekse eilanden aan te pakken.

Recentelijk steeg het aantal vluchtelingen in het officiële kamp van Lesbos van 3.000 naar 12.000 mensen. De vluchtelingen leven er in precaire omstandigheden (in tenten of containers).

Sant’Egidio organiseerde deze zomer verschillende activiteiten (maaltijden, Engelse taalles, activiteiten voor kinderen en jongeren) op het eiland en vraagt met aandrang dit vluchtelingenvolk niet te vergeten. Velen onder hen zijn kinderen en jongeren uit Afghanistan en Syrië die met hun families vluchtten voor oorlog.

De Europese Unie moet de onaanvaardbare situatie in de kampen aanpakken en snel overgaan tot relocatie van de mensen die reeds lang wachten om de vluchtelingenstatus te verkrijgen.

Galerie

Agenda

8 juni 2024

Samen met de dertigste verjaardag van Kamiano – de dak- en thuislozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen – viert AtelierKamiano zijn vijfde verjaardag.  Dat gebeurt met een tentoonstelling en presentatie van een boek, dat ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling ‘DE (T)HUISKAMER’ kan u de werken bewonderen die de afgelopen vijf […]

11 juni 2024

Op dinsdag 11 juni 2024 vindt het evenement ‘VOICES OF HOPE’ plaats, dit is een evenement gewijd aan Wereldvluchtelingendag (20 juni), waarbij positieve migratieverhalen en succesvolle programma’s in het werken met migranten en vluchtelingen onder de aandacht worden gebracht. ‘VOICES OF HOPE’ wil inspireren, onderwijzen en begrip brengen door middel van persoonlijke verhalen en inzichten […]