Video-interview met Alexious Kamangila van de Gemeenschap van Sant’Egidio over de afschaffing van de doodstraf in Malawi

1 mei 2021

Op 28 april 2021 verklaarde Malawi de doodstraf ongrondwettig.
Dit is een historische stap, mede dankzij de inspanningen van organisaties als Sant’Egidio, Reprieve en de World Coalition against Death Penalty, die zich samen hebben ingespannen om het moratorium dat al enkele jaren van kracht is in het Zuid-Afrikaanse land tot wet te maken.
Alexious Kamangila, een jonge advocaat en lid van Sant’Egidio in Malawi, was een van de hoofdrolspelers in dit proces en heeft het document opgesteld dat de basis vormde voor de uitspraak van het Malawische Grondwettelijk Hof.

In het interview hieronder (in het Engels) vertelt hij over de inspanningen van Sant’Egidio om een nieuwe opvatting van rechtvaardigheid in het land te bekrachtigen en voor een menselijker gevangenisbeleid. Hij legt hij de positieve effecten uit van deze uitspraak van Malawi. Het land sluit daarmee aan bij de abolitionistische standpunten van Mozambique en Zuid-Afrika en stelt zich tot voorbeeld voor andere landen in de regio.