Bidden voor Vrede in Oekraïne

Vrede

No War! Oorlog mag nooit het laatste woord krijgen.

 

De situatie in Oekraïne is zeer zorgwekkend en maakt ons allen droevig. Oorlog op Europese bodem. Het is onaanvaardbaar dat ons continent, dat in de loop van de twintigste eeuw door twee wereldoorlogen werd verwoest, opnieuw voor oorlog wordt gekozen om problemen en geschillen op te lossen. Hebben we dan niets geleerd?
Nochtans zien we dagelijks de consequenties van oorlogen in de wereld. Denk maar aan de oorlog in Syrië en Afghanistan.

We willen niet toekijken en niet onverschillig zijn tegenover deze situatie. We willen onze verbazing en ons ongenoegen uitroepen: “Stop de oorlog”, “neen aan oorlog”, “we hebben dorst naar vrede”. We geloven niet dat men met wapens conflicten kan oplossen. Enkel in gesprek en met een dialoog kan men problemen oplossen.

We hebben begrepen dat er geen winnaars zijn na een oorlog. In tegendeel, de betrokken landen komen er slechter uit. Burgers sterven. Families worden uiteen getrokken. Armoede neemt toe en landen gaan er enkel op achteruit. De vluchtelingen die nu vanuit verschillende werelddelen bij ons aankomen, vertellen ons vreselijke verhalen van oorlog en verlatenheid. “Oorlog is de moeder van alle armoede”, zei Andrea Riccardi, stichter van Sant’Egidio. Paus Franciscus noemde oorlog krankzinnigheid, een uiterste dwaasheid!

Wij willen Europeanen zijn die niet blijven toekijken naar deze tragedie. We willen onze stem laten horen. Met Gods hulp willen we er iets aan doen. Daarom organiseert de Gemeenschap van Sant’Egidio gebeden voor vrede in Oekraïne en roepen we alle mensen van goede wil op om zich hierbij aan te sluiten.

Brussel
Donderdag 24 februari 2022 om 19u30 in OLV ter Rijke Klaren kerk, Rijkeklarenstraat, Brussel

Antwerpen
Vrijdag 25 februari 2022, om 19u30 in de St.-Carolus Borromeuskerk. Hendrik Conscienceplein. Na afloop gaan jongeren van “Europeans for Peace” en “Youth for Peace” de straat op om hun vredeswil kenbaar te maken.

Aswoensdag
Op Aswoensdag, 2 maart 2022, start de veertigdagentijd. Paus Franciscus roept op tot een dag van Vasten voor vrede in Oekraïne. Sant’Egidio wil zich aansluiten bij deze oproep van de paus. De dag wordt afgesloten met een viering met asoplegging die plaatsvindt in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen, om 19u30.

Meer info: Edmond Ceku 0497 86 94 98

Jan De Volder 0495 79 50 91

Gallerij

Agenda

8 juni 2023

We hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijeenkomst getiteld “The War in Ukraine: A Call for Peace”, gepromoot door de katholieke beweging Gemeenschap en Bevrijding. Aan het rondetafelgesprek zullen vooraanstaande academici deelnemen. Sprekers: Prof. Jan De Volder, Prof. Koen Schoors, Prof. Laura Rizzerio Voor meer informatie en inschrijving: kerknet.be

24 augustus 2023

Van 25 tot 27 augustus 2023 blaast Youth for Peace, de jongerenbeweging van Sant’Egidio, verzamelen voor een Jongerenweekend in het Italiaanse Padua-Venetië. Geïnteresseerde jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen zich hier inschrijven.