Wereldcongres tegen de doodstraf

Van 26 februari tot 1 maart vindt in Brussel het zevende Wereldcongres tegen de doodstraf plaats. Ook delegaties van Sant’Egidio uit Italië, Duitsland, Spanje en België nemen deel aan het event.
Het event ging dindsdag 26 februari van start met enkele conferenties in het Egmontpaleis. Daarna vond ook een stemming plaats van de organisaties die in 2019 deel zullen uitmaken van de stuurgroep van de World Coalition Against The Death Penalty. Sant’Egidio was een van de verkozenen.
Op woensdag 27 februari vond in het Europees Parlement de openingsceremonie plaats met een 800-tal mensen waaronder Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vice-voorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini en ook Mario Marazziti van Sant’Egidio die mee aan de wieg stond van het onstaan van de World Coalition Against The Death Penalty in 2002.
In haar openingsspeech benadrukt Mogherini dat een land dat de doodstraf nog uitvoert nooit deel zou kunnen uitmaken van de EU: “Elk leven doet er toe, de staat mag nooit over het leven van iemand beschikken, wij geloven in gerechtigheid, geen wraak, de doodstraf is onverenigbaar met wie we zijn, geen enkel land kan lid worden van de EU als het de doodstraf toepast. Het is niet nodig, het is geen afschrikmiddel en er is geen terugkeer als het leven eenmaal is genomen, als er een fout is gemaakt, maar het is onmogelijk om fouten te voorkomen”.

In een videoboodschap moedigde Paus Franciscus leiders en al diegenen die de verantwoordelijkheid hebben in hun land aan om de nodige stappen te zetten om de doodstraf volledig af te schaffen. “Het doel van de afschaffing van de doodstraf op wereldniveau is een moedige bevestiging van het beginsel van de waardigheid van de menselijke persoon en van de overtuiging dat het menselijk ras de misdaad kan aanpakken, en ook het kwaad kan verwerpen, en de veroordeelden de mogelijkheid en de tijd om de toegebrachte schade te herstellen, na te denken over zijn / haar handelen en zo zijn / haar leven te kunnen veranderen, op zijn minst innerlijk.”

Galerie

Agenda

9 oktober 2023

Gebed met en voor vluchtelingen – Naar aanleiding van de 109e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen zal op maandag 9 oktober aanstaande om 19u30 een gebed met en voor vluchtelingen plaatsvinden in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Deze werelddag vindt haar oorsprong in 1914, en vandaag is het meer dan ooit een oproep om ons […]

18 oktober 2023

Vorig jaar ging Sant’Egidio in Antwerpen van start met het ondersteuningsprogramma Leve de Ouderen! voor thuiswonende 80-plussers. Leve de Ouderen! brengt samen met een breed netwerk van ouderen, zorgprofessionals en betrokken buurtbewoners vernieuwende inzichten in ouderenzorg in de praktijk. We nodigen u graag uit om de presentatie bij te wonen op het Antwerpse Stadhuis en […]