Wereldcongres tegen de doodstraf

Van 26 februari tot 1 maart vindt in Brussel het zevende Wereldcongres tegen de doodstraf plaats. Ook delegaties van Sant’Egidio uit Italië, Duitsland, Spanje en België nemen deel aan het event.
Het event ging dindsdag 26 februari van start met enkele conferenties in het Egmontpaleis. Daarna vond ook een stemming plaats van de organisaties die in 2019 deel zullen uitmaken van de stuurgroep van de World Coalition Against The Death Penalty. Sant’Egidio was een van de verkozenen.
Op woensdag 27 februari vond in het Europees Parlement de openingsceremonie plaats met een 800-tal mensen waaronder Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vice-voorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini en ook Mario Marazziti van Sant’Egidio die mee aan de wieg stond van het onstaan van de World Coalition Against The Death Penalty in 2002.
In haar openingsspeech benadrukt Mogherini dat een land dat de doodstraf nog uitvoert nooit deel zou kunnen uitmaken van de EU: “Elk leven doet er toe, de staat mag nooit over het leven van iemand beschikken, wij geloven in gerechtigheid, geen wraak, de doodstraf is onverenigbaar met wie we zijn, geen enkel land kan lid worden van de EU als het de doodstraf toepast. Het is niet nodig, het is geen afschrikmiddel en er is geen terugkeer als het leven eenmaal is genomen, als er een fout is gemaakt, maar het is onmogelijk om fouten te voorkomen”.

In een videoboodschap moedigde Paus Franciscus leiders en al diegenen die de verantwoordelijkheid hebben in hun land aan om de nodige stappen te zetten om de doodstraf volledig af te schaffen. “Het doel van de afschaffing van de doodstraf op wereldniveau is een moedige bevestiging van het beginsel van de waardigheid van de menselijke persoon en van de overtuiging dat het menselijk ras de misdaad kan aanpakken, en ook het kwaad kan verwerpen, en de veroordeelden de mogelijkheid en de tijd om de toegebrachte schade te herstellen, na te denken over zijn / haar handelen en zo zijn / haar leven te kunnen veranderen, op zijn minst innerlijk.”

Galerie

Agenda

2 februari 2024

Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari werden er in Antwerpen-Centrum, Merksem, Linkeroever, Hoboken en Borgerhout pannenkoekenfeesten gehouden ter gelegenheid van Lichtmis. Kinderen, jongeren, nieuwe Antwerpenaren en ouderen nemen deel aan deze feesten.

1 januari 2024

Oorlog is de vader van alle armoede. Wie opkomt voor de armen, moet zich ook inzetten voor de vrede. Precies daarom zet Sant’Egidio ook in 2024 traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een vredeswandeling. Jong en oud, mensen van verschillende afkomst en religie lopen die dag schouder aan schouder voor vrede in de stad en […]