Wereldvluchtelingendag: Sant’Egidio lanceert voorstel om een Europese Humanitaire Corridor te openen voor vluchtelingen in Libië

In het kader van de VN-vluchtelingendag van morgen 20 juni 2019 lanceert de Gemeenschap van Sant’Egidio een voorstel om een Europese Humanitaire Corridor te openen.

Het doel is om 50.000 kwetsbare vluchtelingen uit de Libische horrorkampen op een legale manier over te brengen naar alle EU landen die willen meedoen. Het project zou op twee jaar moeten worden gerealiseerd.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft al zijn interesse getoond voor het voorstel.

De Gemeenschap van Sant’Egidio heeft ervaring met Humanitaire Corridors. Dat zijn veilige en legale toegangswegen naar Europa voor kwetsbare vluchtelingen. Het model biedt zekerheid voor de vluchtelingen die hun leven niet meer in de waagschaal moeten werpen op gevaarlijke routes of zich niet meer moeten toevertrouwen aan malafide mensensmokkelaars om veiligheid te vinden. Aan de ontvangende landen biedt het model het voordeel dat de kandidaat-asielzoekers op voorhand gescreend zijn.

De afgelopen twee jaar werden in het kader daarvan al meer dan 2.500 vluchtelingen overgevlogen uit Libanon, Turkije en Ethiopië naar o.m. Italië, Frankrijk en België.

In het kader van dit project ontving ons land in de loop van vorig jaar 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen. Die zijn inmiddels haast allemaal erkend als vluchteling, en worden bij hun integratie begeleid door religieuze gemeenschappen, inzonderheid katholieke parochies in samenwerking met Caritas.

Morgen, 20 juni is het de Internationale Dag van de Vluchteling. Op die dag vragen de Verenigde Naties aandacht voor al wie gedwongen worden hun land te verlaten, op zoek naar vrede en veiligheid.

Om 20u vanavond organiseert Sant’Egidio in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk een oecumenisch en meertalig gebed met en voor vluchtelingen.

In het bijzonder wordt herinnerd wie omkwam tijdens de tocht op weg naar een beter leven. Sant’Egidio becijferde dat het de laatste drie decennia om minstens 38.000 mannen, vrouwen en kinderen gaat die omkwamen tijdens hun ‘tocht van de hoop’ richting Europa.

Galerie

Agenda

8 juni 2024

Samen met de dertigste verjaardag van Kamiano – de dak- en thuislozenwerking van Sant’Egidio in Antwerpen – viert AtelierKamiano zijn vijfde verjaardag op 8 juni. Dat gebeurt met een tentoonstelling en presentatie van ons ‘BOEK’, dat ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt uitgebracht. Tijdens de tentoonstelling ‘DE (T)HUISKAMER’ kan u de werken bewonderen die […]

26 augustus 2024

De jaarlijkse Youth for Peace bijeenkomst wordt dit jaar van 27 tot 29 augustus 2024 in Berlijn gehouden. Meer informatie volgt.