Daklozenwerking Kamiano ontvangt koninklijk bezoek

Vandaag bracht Koningin Mathilde een bezoek aan de hoofdzetel van de Gemeenschap van Sant’Egidio in Antwerpen naar aanleiding van de 25ste verjaardag van haar dak- en thuislozenrestaurant Kamiano. Ze werd er enthousiast onthaald door honderden gasten van Kamiano,  professionele en vrijwillige medewerkers en sympathisanten van de werking.

De Koningin luisterde geboeid naar de verhalen van mensen die in Kamiano weer perspectief vonden in hun leven: daklozen, verslaafden, psychisch zieken, ex-gevangenen, chronisch zieken, … Velen hadden de kans hun persoonlijke verhaal aan de Koningin te doen. Sommigen getuigden hoe de vriendschap en steun die ze in Kamiano ondervinden, hen hadden geholpen de drugverslaving te overwinnen of een nieuw leven op te bouwen.

De Koningin had ook bijzondere aandacht voor de “spin-offs” van de Kamiano-werking, zoals het Martin Luther Kinghuis waar enkele daklozen met een medische problematiek een onderkomen vonden, of de Laudato Si’ tweedehandswinkel op Linkeroever die ook mensen met een precaire situatie een daginvulling geeft en een opstap biedt naar de arbeidsmarkt.

KAMIANO: een huis voor de vrienden van de straat
Kamiano is het dak- en thuislozenrestaurant van de Gemeenschap van Sant’Egidio. 25 jaar geleden begon het als een restaurant dat twee avonden per week zijn deuren opende voor mensen in nood. Ondertussen is het uitgegroeid tot een huis dat vrijwel dagelijks open is en waar jaarlijks meer dan 50 000 maaltijden worden aangeboden aan de armsten van Antwerpen.

Elke woensdagavond en zaterdagmiddag is Kamiano restaurant open voor een gratis warme maaltijd. Daar komen gemiddeld 250 mensen over de vloer. Op andere weekdagen kunnen een honderdtal mensen met de meest complexe problematieken na een intakegesprek terecht bij Kamiano onthaal voor een gratis ontbijt en lunch, een douche, medische verzorging en gerichte begeleiding (case management). Vrijwilligers trekken er bovendien twee keer per week (of meer in geval van hevige koude) op uit met de Kamiano mobiel met soep en broodjes op zoek naar de zwakste daklozen.

Bij Kamiano krijgen de mensen echter méér dan alleen een maaltijd. Het is bovenal een plaats waar mensen hun zelfrespect terugvinden en waar vriendschap en nabijheid centraal staan. Daarom worden de mensen door de vrijwilligers aan tafel bediend en heerst er een familiale sfeer.

Vanuit haar 25 jaar ervaring met dak- en thuislozen wilde Kamiano een stap verder gaan in haar aandacht voor menselijk potentieel. In september 2018 opende ze daarom – in samenwerking met Kringwinkel Antwerpen – de tweedehandswinkel Laudato Si’ op de Antwerpse wijk Linkeroever. Dat streeft naar sociale tewerkstelling en integratie van mensen van Kamiano die moeilijk zelf de stap kunnen zetten naar de reguliere arbeidsmarkt met een bijkomende focus op duurzaamheid en gemeenschapsopbouw.

Naar het voorbeeld van Antwerpen, werden de afgelopen jaren ook in Luik en Brussel Kamiano restaurants opgericht, net zoals in Nederland (waar ze luisteren naar de naam Franciscustafel).

Colloquium 25 jaar Kamiano
Overmorgenzaterdag 8 juni vindt in de Kammenstraat 51 het tweede luik van de viering plaats, met het colloquium “Kamiano – Een kwarteeuw gastvrij voor de vrienden van de straat”. Volgende sprekers zullen het woord nemen:

  • Dirk De Wachter, psychiater
  • Hilde Kieboom, voorzitter Sant’Egidio
  • Benoît Standaert, eremiet en bijbeltheoloog
  • Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen
  • Frédéric Van Leeuw, federaal procureur

Na afloop volgt om 12u30 de onthulling van een kunstwerk van Maud Aguirre y Otegui. Dat gebeurt door de bisschop van Luik Mgr Jean-Pierre Delville.

Pers

“Koningin Mathilde bezoekt 25-jarig Kamiano in Antwerpen” (Gazet van Antwerpen, 7/06)

“Koningin Mathilde bezoekt daklozensteun Kamiano in Antwerpen” (Het Nieuwsblad, 7/06)

“Koningin Mathilde bezoekt daklozenwerking Kamiano” (Het Laatste Nieuws, 7/06)

“Koningin Mathilde zet vzw in de bloemen” (VRT, 6/06)

“Koningin Mathilde op bezoek bij restaurant Kamiano” (ATV, 6/06)

Mathilde bij de armen van Antwerpen: “Wij worden niet vergeten” (Gazet van Antwerpen, 6/06)

Koningin Mathilde bezoekt daklozenwerking Kamiano voor 25ste verjaardag (HLN, 6/06)

“La Reine Mathilde visite un restaurant pour sans-abri à Anvers” (RTL info, 6/06)

Interview met Marielle De Bolle van Kamiano (Radio 2, 6/06)

“Mensen hebben nood aan mensen rondom zich” (Tertio, 29/05)

 

Galerie

Agenda

16 juli 2024

Elke zomer zet Simeon en Hanna zijn tuin en deuren open voor vriendschap en ontmoeting. Familie, vrienden en sympathisanten zijn welkom op volgende dinsdagen van 15-17u in het Huis van Sant’Egidio te Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 16 juli – Zingen met Jan op de accordeon en taart 23 juli – Shajin op de klarinet en […]

21 juli 2024

Op 21 juli vindt de jaarlijkse zomeruitstap “Volkeren van Vrede” plaats, georganiseerd door Sant’Egidio. Dit jaar brengen we een bezoek aan het Atomium in Brussel en iedereen is welkom! We vertrekken om 8u30 met de bus aan Tutti (St. Bartholomeusstraat 9, 2170 Merksem). Voor ‘s middags vragen we om zelf een picknick mee te nemen […]