Nieuwjaarswandeling: schouder aan schouder voor vrede

Sant'Egidio - afbeelding van de Nieuwjaarswandeling voor Vrede 2024

Nieuwjaarswandeling voor vrede 2024

Oorlog is de vader van alle armoede. Wie opkomt voor de armen, moet zich ook inzetten voor de vrede. Precies daarom zet Sant’Egidio ook in 2024 traditiegetrouw het nieuwe jaar in met een vredeswandeling.

Jong en oud, mensen van verschillende afkomst en religie liepen op 1 januari 2024 schouder aan schouder voor vrede in de stad en in de wereld. Ze droegen bordjes met daarop de namen van de landen waar oorlog of gewapende conflicten heersen.

De wandeling vertrok om 15u aan het oorlogsmonument in het Stadspark van Antwerpen (op de hoek van de Rubenslei en de Van Eycklei) en eindigde omstreeks 16u met enkele toespraken en getuigenissen voor het huis van Sant’Egidio, Kammenstraat 51, Antwerpen.

Intense, internationale conflicten en de gruwelijke gevolgen daarvan voor talloze onschuldige slachtoffers blijven ook vandaag het nieuws domineren, wat maakt dat deze vredeswandeling noodzakelijker is dan ooit.

De nieuwjaarswandeling is slechts een van de vele vredesinitiatieven van Sant’Egidio. Onlangs nog bracht kanunnik Hendrik Hoet een vredesboodschap in het parlement.

Ook buiten de landsgrenzen zet de gemeenschap zich in voor de vrede, door middel van dialoog en ontmoeting. Zo organiseert ze de jaarlijkse internationale vredesbijeenkomst en treedt ze op als bemiddelaar in tal van internationale gewapende conflicten.

Tekst Sant’Egidio – Mariëlle De Bolle

Berichtgeving in de media:

Galerie

Agenda

26 augustus 2024

Van 27 tot 29 augustus organiseert Youth for Peace “Global Friendship” in Berlijn. Ben je tussen 15 en 25 jaar? Neem dan deel aan deze internationale ontmoeting in Berlijn voor een onvergetelijke ervaring! Ontmoet jongeren uit meer dan 20 Europese landen en deel je ideeën over vrede, duurzaam leven en solidariteit. Vanuit België reizen de […]

11 juni 2024

Op dinsdag 11 juni 2024 vindt het evenement ‘VOICES OF HOPE’ plaats, dit is een evenement gewijd aan Wereldvluchtelingendag (20 juni), waarbij positieve migratieverhalen en succesvolle programma’s in het werken met migranten en vluchtelingen onder de aandacht worden gebracht. ‘VOICES OF HOPE’ wil inspireren, onderwijzen en begrip brengen door middel van persoonlijke verhalen en inzichten […]