Paus reist naar Irak

Vrijdag, 5 maart reist paus Franciscus naar Irak. Dat land heeft sterk te lijden gehad onder oorlogen en terrorisme, maar is ook rijk aan Bijbelse referenties. Het christendom is er van oudsher ingeplant.

“Ik kom naar jullie als een pelgrim van vrede, op zoek naar broederlijkheid”, zei de paus, die zich richtte tot mensen van alle geloven en achtergronden.

Lees hier het stuk van Jan De Volder dat vandaag in De Morgen verscheen.

Deze reis heeft een grote historische en symbolische waarde. Ze is ook complex en niet zonder risico. Er zullen etappes zijn in Bagdad, Najaf, Ur, Erbil, Mosul, Qaraqosh, … Plaatsen die de afgelopen jaren in het nieuws kwamen wegens dramatische gebeurtenissen, maar die vandaag nieuwe hoop oproepen.

Ook een delegatie van Sant’Egidio zal in Irak aanwezig zijn. De gemeenschap zet zich al jaren sterk in voor vrede en verzoening in dat land. Delegaties van alle Iraakse confessies zijn vaste gasten op Sant’Egidio’s interreligieuze gebedsbijeenkomst voor de Vrede in de geest van Assisi. Ook op de bijeenkomst die in 2014 in Antwerpen plaatsvond, was een panel aan Irak gewijd.

De paus heeft de gelovigen gevraagd hem te vergezellen in gebed “opdat de reis voorspoedig zou verlopen en de verhoopte vruchten moge voortbrengen”.

Daarom nodigen wij al onze sympathisanten uit morgenavond, vrijdag 5 maart 2021, om 20u, af te stemmen op het gebed in Santa Maria in Trastevere voor het gebed dat de paus vergezelt op zijn weg van vrede. Er is die avond uitzonderlijk geen gebed in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

Volg op de site www.santegidio.org (vertalingen mogelijk in het Nederlands, Engels, Frans en nog andere talen).

Galerie

Agenda

9 oktober 2023

Gebed met en voor vluchtelingen – Naar aanleiding van de 109e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen zal op maandag 9 oktober aanstaande om 19u30 een gebed met en voor vluchtelingen plaatsvinden in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Deze werelddag vindt haar oorsprong in 1914, en vandaag is het meer dan ooit een oproep om ons […]

18 oktober 2023

Vorig jaar ging Sant’Egidio in Antwerpen van start met het ondersteuningsprogramma Leve de Ouderen! voor thuiswonende 80-plussers. Leve de Ouderen! brengt samen met een breed netwerk van ouderen, zorgprofessionals en betrokken buurtbewoners vernieuwende inzichten in ouderenzorg in de praktijk. We nodigen u graag uit om de presentatie bij te wonen op het Antwerpse Stadhuis en […]