Wandeling ter herdenking van de holocaust

Op zondag 2 september 2018 vond in Antwerpen een herdenkingswandeling plaats ter herinnering aan de deportatie van joden tijdens WO II. Onder de noemer ‘Wie vergeet, is gedoemd te herhalen’ organiseerde Sant’Egidio deze herdenkingswandeling naar jaarlijkse traditie in samenspraak en vriendschap met de Joodse gemeenschap.

Een 200-tal mensen, kinderen, jongeren, ouderen, nieuwe en oude Antwerpenaren en mensen van verschillende geloofsovertuigingen stapten mee op onder het motto “Wie vergeet is gedoemd om te herhalen”. Onder de aanwezigen bevonden zich ook vice-premier Kris Peeters en leden van het Antwerpse schepencollege.

Voor de synagoge aan de Van den Nestlei, die op Paasmaandag 1941 het doelwit was van een pogrom, heette Willy Kahan, secretaris-generaal van de Israëlitische gemeente Shomre Hadas, de deelnemers welkom in naam van de joodse gemeenschap.

De wandeling eindigde aan het Monument van de Gedeporteerden aan de Belgiëlei, waar enkele toespraken gehouden werden. Hilde Kieboom, voorzitter Sant’Egidio, lichtte toe wat het belang is van deze jaarlijkse herdenking: “Op een moment dat vrijwel alle overlevenden van de kampen overleden zijn, groeit het risico dat ook de herinnering aan de gruwel van de uitroeiingskampen en van de racistische politiek vervaagt. Zo dreigt het anti-dotum tegen het gif van geweld, agressie en oorlog te verwateren, terwijl we het net vandaag nodig hebben.” Ook opiniemaker Rik van Cauwelaert benadrukte het belang om te blijven luisteren naar de getuigenissen van wie de holocaust van nabij heeft meegemaakt.

Ook de bisschop van Luik, Mgr Jean-Pierre Delville sprak de aanwezigen toe en herinnerde aan het feit dat zijn voorganger, Mgr Kerkhofs tijdens de Tweede Wereldoorlog, de rabbijn van Luik, Joseph Lebkifker, zijn vrouw en zijn twee kinderen opnam in zijn bisschopwoning en hen gedurende heel de oorlog beschermd heeft.

Na een minuut stilte voor de oorlogsslachtoffers, legden kinderen en ouderen van verschillende origine en geloofsovertuigingen samen bloemen neer aan de voet van het monument. Om nooit te vergeten.

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.